Çevrimiçi Topluluk Oluşturmak

Okuma Süresi: 5 dak

Takipçi veya abone kitlelerinden oluşan çevrimiçi topluluklara seslenmek, geleneksel pazarlama teknikleri ile kıyaslandığında firmanıza nispeten daha düşük bir bütçeyle pazarlama etkisini genişletme şansı verir. Takipçi sayınızı arttırarak gönderilerinizi düzenli olarak takip eden bir topluluk oluşturmayı hedefliyorsanız bu yazıda paylaşacağımız bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Çevrimiçi topluluk oluşturmak

Çevrimiçi topluluklar, internetteki belirli kanallarda benzer düşünen insanların bir araya gelmesi ile oluşan gruplardır. Günümüzde potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek ve güven oluşturmak daha zor olduğundan, çevrimiçi toplulukların rolü de daha önemli bir hale gelmektedir.

Çevrimiçi topluluklar, işletmelerin pazarlama maliyetlerini düşürmelerine ve daha derin bir düzeyde müşteri içgörüleri elde etmelerine yardımcı olur. Topluluk oluşturmanın markanıza sağlayabileceği pek çok fayda bulunmaktadır. Ancak çevirimiçi topluluğun etkisini tam olarak anlamak için öncelikle oluşturulacak olan topluluğun türünü netleştirmek gerekmektedir.

Çevrimiçi topluluk türleri

Oluşturacağınız topluluğun ana özellikleri neleri kapsamalıdır? Müşteri kitlenizin nasıl bir toplulukla iletişime geçme olasılığı daha yüksektir? Veya bir topluluk oluştururken hangi konulara öncelik vermelisiniz? gibi pek çok soru aklınızdan geçiyor olabilir.

Topluluk türleri aslında her zaman ortak bir amaca göre şekillenir. Bu ortak amaç öğrenmek, bir fikri savunmak, profesyonel bilgi paylaşmak, bir eylem gerçekleştirmek veya yerel bir konsept üzerine bile kurgulanabilir. Çevrimiçi toplulukların amaçlarının yanısıra yönetim şekilleri de büyük önem taşımaktadır. Genel olarak iki tür ana yönetim şablonundan bahsedilebilir. Bunlar sosyal veya markalı topluluklar olarak anılır.

Sosyal topluluklar

Sosyal topluluklar genellikle belirli bir konu veya misyon etrafında şekillenen gruplardır. Odak noktaları bir ilgi alanı, kişilerin eğitimleri veya kariyer gelişimi ile alakalı olabilir. Bu topluluklar çoğunlukla Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ve diğer ücretsiz sosyal medya ağları üzerinde oluşur.

Sosyal toplulukların avantajı, yerleşik bir izleyici kitlesiyle birlikte gelmeleridir. Birçok marka, pazarlama veya farkındalık kampanyaları düzenlerken mesajlarını daha geniş bir kitleye iletmek amacıyla çevrimiçi sosyal topluluklara ulaşmayı hedefler.

Markalı topluluklar

Markalı topluluklar en baştan markalar tarafından pazarlama veya satış amaçlı olarak kurulur. Sosyal topluluklar gibi, markalı topluluklar da sosyal ağlar üzerine veya ayrı bir platform olarak kurulabilmektedir.

Markalı topluluktan bir örnek vermek gerekirse, mesela bu web sitenizin blog alanındaki yorumlar bölümü olabilir. Sosyal topluluklar ve sahip olunan topluluklar arasındaki fark, kontrol düzeyinde yatmaktadır. Birinci grup olarak tanımladığımız sosyal gruplar daha özgür bir biçimde yönetilirken, ikinci grup marka sahibi tarafından kontrol edilip yönetilmektedir.

Topluluk oluşturmanın faydaları

Çevrimiçi topluluk oluşturmanın en belirgin avantajı bilgi paylaşımıdır. Bilgi paylaşımından hem üyeler hem de markalar faydalanır. Üyeler açısından bakıldığında bir topluluğa dahil olmak demek, gerektiğinde kolayca bir muhattap bulabilmek anlamına geliyor. Bu fayda, tüketici açısından bakıldığında gerçekten paha biçilmez bir ayrıcalık olarak tanımlanıyor.

Markalar açısından da topluluklar, hedef kitlelerini daha yakından tanımaya ve ölçümlemeye olanak tanıyan müthiş bir ortam olarak gösteriliyor. Çeşitli topluluklara dahil olan markalar, kendilerini güvenilir bir bilgi ve çözüm kaynağı olarak sunmak suretiyle, potansiyel müşterileri ile aralarında daha güçlü bir bağ oluşturabiliyor.

Sosyal tartışmalar markaların müşterilerini daha iyi anlamalarına, ürün geliştirme için geri bildirim almalarına da olanak tanır. Ayrıca marka etkileşimini organik olarak artırmış olurlar. Örneğin, Instagram platformu üzerinden ürünlerinizin başka hesaplar tarfından da paylaşılması, kullanıcı kitlenizi artırmanıza yardımcı olur.

Topluluğun türüne bağlı olarak, bir topluluğun markaya sağladığı faydalar diğerininkini geçebilir. Bir sosyal medya topluluğu oluşturmaya yönelik yaygın kullanım çeşitlerinden biri, onu müşteri hizmetleri için kullanmaktır. Müşteri hizmetleri için sosyal medyayı kullanan firmalar, daha kolay erişilebilir olurken müşteri hizmetleri maliyetlerini düşürmeyi hedeflemektedir.

Bir diğer taraftan topluluk oluşturan markaların hedeflerine ulaşmalarının beklenenden daha fazla zaman alabileceğini de belirtmekte fayda var. Zira sahip olduğunuz bir topluluğun en büyük dezavantajı hedef kitlenizin topluluklarınızı bulması için geçen sürenin uzunluğu olabilir.

Topluluk oluşturma teknikleri

A. Neden bir çevrimiçi topluluğa ihtiyacınız olduğunu belirleyin

Çevrimiçi topluluk yöneticisi olmak havalı gözükebilir. Ancak çevirimiçi toplulukları yönetmek ciddi emek ister ve her önüne gelen bu zorlu göreve kalkışmamalıdır. Bir topluluğun amacını bulmak, çevrimiçi topluluk oluşturmak için gerekli olan ilk önemli şarttır. Bu amaç örneğin marka bilinci oluşturmak olabilir. Doğru tanımlandığında amaç, hem markaya hem de kullanıcılara toplulukla nasıl etkileşim kuracakları konusunda net bir fikir verecektir.

Amacı belirsiz olan bir topluluğun katılımı da düşük olur. Bu sebeple çevrimiçi toplulukların amacı en baştan ve çok net bir şekilde tanımlanmalıdır. Mesela, müşteri katılımını mı artırmak istiyorsunuz? Yoksa topluluk aracılığıyla müşteri memnuniyetini artırmak mı ister siniz? Facebook derecelendirmesinin yükselmesi ilginizi çeker mi? Ya da ürününüze olan talebi artırmayı mı tercih edersiniz? Bir fikri daha geniş kitlelere yaymak ilginizi çeker mi?

Bu soruları yanıtladığınızda topluluğun ana hatları da belirginleşmeye başlayacaktır.

B. Kullanıcı ihtiyaçlarını belirleyin

Kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemek, hedeflerinizi belirlemek kadar önemli bir rol oynamaktadır. Markalı topluluklar da dahil olmak üzere bütün çevrimiçi topluluklar, yalnızca bir marka tarafından reklamı yapılacak veya satılacak ortamlar değildir. Öyle olsaydı bu topluluklara katılım oranları gerçekten çok düşük seviyelerde kalırdı.

Markalar üyelerine topluluklar vasıtasıyla çeşitli katkılarda bulunmalıdır. Bu sebeple kullanıcı ihtiyaçlarını düşünün ve bu topluluk onlara daha önce sahip olmadıkları neleri verebilir diye kendi kendinize sorabilirsiniz. İnsanlar genellikle listelenen nedenlerden biri veya birkaçı için çevrimiçi topluluklara katılır: Öğrenmek, kazanmak, profesyoneller ile etkileşimde olabilmek, deneyim paylaşmak veya eleştirmek.

C. Bağlantı kuracağınız kişilerin özelliklerini iyi tanımlayın

Buradaki amaç, sizin hedef kitleniz ile örtüşen kişilerin gruba katılmalarını sağlamak olmalıdır. Ancak bir üyenin müşteri kitleniz ile örtüşüyor olması illaki de bu kişinin topluluğunuzla ilgileneceği anlamına gelmez. Sadece ürünlerinizi merak edenler ve daha fazlasını öğrenmek isteyenler topluluğunuza katılacaktır. Katılım oranlarını yükseltebilmek amacı ile hedeflenen topluluk üyesinin kişiliğini tanımlayan bir persona kartı tasarlayabilirsiniz. Kişilik özelliklerini içeren bu kart sizlere rehberlik edecek soruların cevaplarını mutlaka içerisinde barındırmalıdır. Çünkü ilginin çok olduğu bir sosyal topluluk oluşturabilmek, üyelerin ilgi alanlarının marka hedeflerinizle uyumlu halde olmasına bağlıdır.

D. Kullanacağınız platformları belirleyin

Elbette oluşturulan çevrimiçi topluluğunuzun barınacak bir yere ihtiyacı olacaktır. Kullanılacak platformu seçmeden evvel grubun boyutunu ve açmak istediğiniz tartışmaların türünü iyice belirlemeliyiz ki, topluluğun etkileşimlerini kolayca kontrol edebilelim veya gerektiğinde ölçümleyebilelim. Örneğin az sayıda kişinin katılmasını bekliyorsanız Telegram veya WhatsApp grupları ile başlamak iyi bir fikir olabilir.

Çok daha büyük toplulukları bir araya getireceksek, Facebook, Tumbler, Twitter veya Plurk gibi daha büyük sosyal ağlara odaklanmak gerekecektir. Ayrıca birden fazla sosyal kanal kullanımı sayesinde, topluluk ortaklıkları oluşturmak da mümkündür. Bunun yanısıra, popüler sosyal medya kanallarını kullanmadan, yeni bir platformda topluluk oluşturmayı hedeflerseniz, üye toplamak ve mesajınızı iletmek için çok daha fazla çaba harcarsınız.

Geleneksel olarak da adlandırılan popüler çevrimiçi platformlar, markalı içeriklerle doludur. Benzer düşünen insanların bir araya geldiği birçok çevrimiçi alan var: Slack grupları, Discord kanalları, Quora, Reddit, Meetup ve başka birçok uygulama giderek daha popüler bir hale geliyor. Bu mecralar arasından iş alanınıza en uygun olanları belirlemek zaman kaybını önleyecektir.

Ayrıca kontrolünüzün de platformdan platforma değişeceği gerçeğini de belirtmekte fayda var. Örneğin Twitter’da, bir profil veya hashtag ile kolayca etkileşim başlatabilirsiniz. Ancak Hashtag’lerle toplulukları kontrol etmek çok daha zordur. Etkileşimi başlattığınız bu topluluktan, hoş olmayan veya ilgisiz geri dönüşler alabilirsiniz. Bu tarzda sorunlar yaşamamak adına ve etkileşimler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, kendi forumunuzu başlatmayı düşünebilirsiniz.

E. Topluluk rolleri atayın

Kendinizi çevrimiçi bir topluluk oluşturmaya adadıysanız, zor olanı başarmak adına ve topluluğun devam edebilmesi için mutlaka iyi bir ekip geliştirmelisiniz. Topluluğun türüne bağlı olarak, burada yer alan farklı profillerde kişiler veya ekip arkadaşlarınız olacaktır. Bu doğrultuda en önemli görev, topluluk yöneticisininkidir. Topluluk yöneticisinin rolü, toplulukla ilgili her konuya hakim olup, yönetimi üstlenmektir. Üyelerle yakın ilişkiler kurabildikleri için, aynı zamanda ürün, topluluk veya pazarlama konusundaki iyileştirme ihtiyaçlarını belirleyecek bir konumundadırlar. Şayet söz konusu bir Markalı topluluksa, müşteri hizmetleri temsilcileri de bu topluluğun önemli bir parçası olacaktır. Ayrıca ürün iyileştirmeleri için devamlı olarak topluluktan geri bildirim almak ürün geliştirme ekibine ciddi avantajlar sağlayacaktır.

G. Topluluğunuzu oluşturun

İster bireysel bir kurucusu olsun, ister firma tarafından yönetilsin bir çevrimiçi topluluğun nihai hedefi markanızı tanıtmaktır.  Bu sebeple topluluğu markanızla nasıl bağladığınız, üyelerin onunla nasıl etkileşime gireceğini de belirleyecek olan unsurdur.

Logo gibi görsel markalamanın yanı sıra, marka mesajlarınızı topluluğun içeriğiyle ilişkilendirmeniz gerekir. Ses tonunuz işletme sayfasındakinden farklı olabilir ama marka sesi mutlaka tüm platformlarda aynı olmalıdır.

H. Topluluğunuzu paylaşın

Topluluk ortaklıkları oluşturmak için sosyal kanallarda tanıtım yapmak iyi bir fikirdir. Olası potansiyel müşterilerinizi topluluk hakkında bilgilendirmek ve onları katılmaya teşvik etmek için her yolu kullanmalısınız. Bunu yapmanın en basit yolu ise, mevcut pazarlama kanallarından yararlanmaktır. Bu doğrultuda potansiyel müşterilerinize bir e-posta kampanyası ile ulaşabilirsiniz, sosyal medya kanallarında duyurular yayınlayabilirsiniz, olası müşterilerinize doğrudan davetiyeler gönderebilirsiniz veya influencer’lar ile dönemsel tanıtım işbirlikleri yapabilirsiniz.

Sonuç

Çevrimiçi topluluklar, dijital alanda genişlemeyi ve farkındalığı artırır. Ortaklıklar oluşturmanızın yolunu açar, yepyeni potansiyel müşteriler oluşturur, dönüşümlere ve satışlara organik olarak katkıda bulunur. Net bir planlama stratejisi ile oluşturulan çevrimiçi topluluklar doğru denetlendiğinde, mutlaka pazarlama ve satış rakamlarında verim artışı gözlemlenir.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.