SaaS Girişimler İçin İçerik Pazarlama

Okuma Süresi: 5 dak

SaaS girişim şirketleri genellikle pazarlama çalışmalarından bekledikleri oranda bir verim alamamaktan yakınır. Blog yazıları veya e-bülten gönderileri gibi tanıtım çalışmaları yapan şirketlerin pazarlama stratejilerinden daha fazla verim almalarını sağlayacak çeşitli öneriler paylaşacağız.

İçerik pazarlama nedir?

SaaS girişimler için içerik pazarlama son derece net bir şekilde tanımlanmış olan bir kitleye erişmekle başlar. Ardından bu hedef kitle ile sürekli iletişimde kalabilmek adına düzenli bir biçimde, girişimin faaliyet alanı ile ilgili kaliteli içerikler oluşturarak paylaşmak gereklidir. Bu düzenli çalışmaların sonucunda firma, potansiyel müşterileri ile tutarlı bir ilişki kurmaya başlar. Zamanla potansiyel müşterileri, düzenli hizmet alan müşterilere çevirebilen bu eylemler zincirine içerik pazarlama denir.

İçerik pazarlama hataları

İçerik pazarlaması bu işlere yeni başlayan kişilere genellikle çok kolay yapılabilirmiş gibi görünür. Ancak işin içine girdiğinizde, profesyonelce yapılmayan bir içerik pazarlama çalışmasının markaya faydadan çok zarar verebileceğini görürüz. Bu sebeple dikkatli olmalı ve aşağıda belirttiğimiz sıkça yapılan bazı hataları yapmaktan kaçınmak gerekir.

Faydalara yeterince odaklanmamak

SaaS girişimlerinin yaptığı en büyük hatalardan birincisi, ürünlerinin yararlarından çok özelliklerine odaklanmaktır. Ürününüz birçok harika özelliğe sahip olsa da, müşterilerinizin ilgisini çekecek olan kendilerine sağlayacağınız faydalardır. Onlar ürününüzün hayatlarını nasıl kolaylaştıracağı ile ilgilenirler. Bu sebeple sizin herşeyden evvel, onların sorunlarını  nasıl çözeceğinizi anlatmanız gerekir. İçeriklerinizi oluştururken bu önemli tavsiyeyi mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Kendinizi özelliklere fazla kaptırdığınızı fark ederseniz hemen bir adım geri atın ve ürününüzün müşterinizin hangi sorununu çözdüğünü düşünün. Bu konuya açıklık getirdiğiniz anda potansiyel müşterileriniz ile doğru bir ilişki kurmaya başlamışsınız demektir.

Kaliteli içerik oluşturmamak

Başka bir yaygın hata herhangi bir strateji veya amaç olmadan içerik oluşturmaktır. Kuru gürültüden öteye bir fayda sağlayamayan içeriklerle yol almak mümkün değildir. Firmaların hedeflerine ulaşabilmeleri için, bu tarz içi boş paylaşımlar yapmanın faydadan çok zararı olacaktır. Bu sebeple kaliteli içerikler üretmek ve müşterilerin sorunlarını çözmeye odaklanmak iyi bir başlangıç noktası olacaktır. İçeriklerinizin bir amaca hizmet etmesi gerektiğini unutmamalısınız.

İçeriği yeterince tanıtmamak

Başarılı içerikler oluşturmak da tek başına yeterli değildir. Çünkü bu içerikleri doğru hedef kitle ile buluşturamazsanız, maalesef sonuç almanız mümkün olmayacaktır. İçeriği doğru kişiler ile buluşturabilmek ise zaman alan bir çalışmadır. Tanıtımlarınızın doğru kişiler tarafından görülmesini istiyorsanız düzenli olarak içeriklerinizi tanıtmanız gerekecektir.

Hazırladığınız içerikleri tanıtmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan en etkili sonuç verenler arasında sosyal medya paylaşımları, e-posta pazarlama veya ücretli reklamlar gösterilir.

Yanlış kitleyi hedeflemek

En yaygın hatalardan birisi de doğru içeriğinizi yanlış kitleye sunmaktır. Şayet hedef müşterinizi net olarak tanımlayamıyorsanız veya veya çok geniş bir kitleye hitap etmeye çalışıyorsanız bu tarz sorunlar yaşamanız olasıdır. Hedef müşteri personalarını tanımlamak için iyi bir araştırma yapmaya zaman ayırmanız gereklidir. Kime ulaşmaya çalıştığınızı net bir şekilde tanımladıktan sonra, onlara hitap eden, ilgi çekici içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Müşteri ile ilişki kuramamak

SaaS girişimlerinin yaptığı bir başka hata da, ilişki kurmak yerine satışa çok fazla odaklanmaktır. Asıl amacınız potansiyel müşteriler oluşturmak ve satış yapmak olsa da, öncelikle müşteri kitlenizle iletişime dayalı sağlam bir güven köprüsü kurmalısınız.

Verimli içerik pazarlama

Sizin için içerik pazarlama çalışmalarınızı daha verimli kılacak bir kaç tane önerimiz var.

Mevcut stratejinizi değerlendirin

Bazen geriye doğru bir adım atmak ve şu anda tam olarak işletmeniz ile ilgili olan biteni değerlendirmek gerekir. Neler yolunda gidiyor? Hangi alanlarda gelişmemiz lazım? Elde edilen sonuçlar neler? Mevcut durumunuzu iyice analiz edip anladıktan sonra, gerekli değişiklikleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Yaygınlaşmış sorunlardan bir tanesi de şirketlerin içerik üretimine odaklanıp, tanıtım aşamasını es geçmelerinden kaynaklanır. Örneğin çok fazla blog yazısı üretebilirler, ancak bunları asla tanıtmazlar veya daha geniş bir kitleye ulaştıramazlar.

Yalnızca tek bir türde içerik ürettiğinizi fark ederseniz, bilin ki yeni bir şeyler denemenin zamanı geldi de geçiyor olabilir. Blog gönderilerine ek olarak hedef kitlenize ulaşmak için kullanabileceğiniz birçok içerik türü vardır. Bunlara infografikler, web seminerleri, podcast’ler, videolar ve benzeri türde içerikler de dahildir.

Diğer bir konu da şirketlerin içerik pazarlaması için sağlam bir planının olmaması. Çok fazla içerik üretebilirler, ancak bu içerikler darmadağan durur. Ne tanıtımlarıyla, ne de yayına alınma zamanları ile ilgili net bir strateji geliştirilmemiştir. Sonuç olarak bu tarz içeriklerden verimli bir geri dönüş alınamaz.

İçerik pazarlama için sağlam bir planınız yoksa, şimdi bir strateji geliştirmeye başlayabilirsiniz. Öncelikle hedeflerinizi belirlemekle başlayın. İçerik pazarlama çalışmaları yürüterek tam olarak neyi başarmak istiyorsunuz? Aklınızda net bir hedef olduğunda bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak içerikleri oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirleyin

Geri adım atıp mevcut durumunuzu değerlendirdikten sonra değişiklik yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirleyin. İçerik pazarlamanızdan herhangi bir sonuç alamıyorsanız, iyileştirilmesi gereken bazı alanlar vardır.

Bunu yapmanın bir yolu, analizlerinize bakmaktır. Web sitenize ne tür bir trafik alıyorsunuz? Nereden geliyor? Hangi içerik iyi performans gösteriyor ve hangilerinden hiç verim alamıyorsunuz? Analizlerinizi anladıktan sonra, sonuçlarınızı iyileştirmek için değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz.

Neyin işe yarayıp yaramadığını belirlemenin başka bir yolu da bunu direkt olarak müşterilerinize sormaktır. İçeriğinizle ilgili neyi sevip neyi sevmediklerini öğrenmek için bir anket gönderin veya onlarla doğrudan konuşun. Bu geri bildirimler, içerik pazarlama stratejinizi geliştirmek ve değişiklik yapacağınız noktaları saptamak için çok faydalı olacaktır.

Yeni içerik türleri ile denemeler yapın

Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirledikten sonra, yeni içerik türleri ve biçimleri denemeye başlayabilirsiniz. Yalnızca blog içerikleri üretiyorsanız, bir infografik veya podcast oluşturmayı deneyin. Yalnızca e-posta tanıtımları yapıyorsanız bir video dizisi veya bir webinar oluşturmayı deneyin. Burada amacımız, müşteri kitlenize ulaşmanın ve tanıtımlarınızı onlara iletmenin yeni yollarını bulmaya çalışmaktır.

Denemekten korkmayın. Yeni şeyler deneyin ve sizin için en iyi olanı bulmaya çalışın. Neyin işe yaradığını bulmanın tek yolu denemek ve sonuçları görmekten geçer.

Konuk yazarlar ve diğer markalarla işbirliği yapın

Bir başka denebilecek yol, konuk yazarlar bulmak ve diğer markalarla işbirliği yapmaktır. Bu daha önce hiç iletişimde bulunmadığınız yepyeni bir kitleye ulaşmanıza ve içeriğinizi daha evvel hiç bir yerde görmemiş kişilere görünür olmanız anlamına gelir.

Konuk yazarlar bulmak için sektörünüzdeki faaliyet gösteren ve yüksek okunma oranlarına sahip olan kişilere ulaşın ve web siteniz için konuk yazılar yazmakla ilgilenip ilgilenmediklerini öğrenin. Ayrıca faaliyet alanınızla ilgili konularda makaleler yazan blog yazarlarını da arayabilir ve işbirliği yapmak isteyip istemediklerini öğrenebilirsiniz.

Diğer markalarla işbirliği yapmak için içerik oluşturma fırsatlarını araştırın. Örneğin, ortak bir web semineri hazırlamak iyi bir fikir olabilir. Bu sayede, içeriğinizi yepyeni bir kitlenin önüne çıkarmanın ve sektörünüzdeki diğer markalarla ilişkiler kurmanın gücünden faydalanabilirsiniz.

Yayınlama yöntemleri ile ilgili yaratıcı olun

Kaliteli içerikler oluşturduktan sonra onları nasıl yayınlayacağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. İçeriğinizi tanıtmanın birçok farklı yolu vardır, bu nedenle yaratıcı olun ve sizin için en iyi olanları bulmak için çeşitli denemeler yapın.

İçeriğinizi tanıtmanın bir yolu, sektörünüzde faaliyet gösteren influencer profillerine ulaşmak ve onlardan içeriklerinizi takipçileriyle paylaşmalarını istemektir. Bu şekilde hizmetleriniz ile ilgilenebilecek yepyeni bir kitleye ulaşmış olursunuz.

Ayrıca içeriklerinizi kendi web sitenizde tanıtmayı unutmayın ve sosyal medya kanallarını mutlaka düzenli olarak kullanın.

Aldığınız verimi ölçün ve gerektiğinde değişiklik yapın

Diğer önemli bir konu çalışmalarınızın verimini ölçmek ve gerektiğinde rotayı düzeltmeye odaklanmaktır. Bu yaklaşım tanıtım stratejinize ince ayar yapmanıza ve hedeflerinize ulaşmak için doğru yolda olduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Gözlemleyebileceğiniz bir dizi farklı ölçüm vardır ancak bunların en önemlilerinden bazıları web sitesi trafiği, etkileşim miktarları (paylaşım, yorum ve beğeni) ve oluşturulan olası satış miktarlarıdır. Bu metrikleri zaman içinde mutlaka düzenli olarak takip edin ve içerik pazarlama stratejinizin nasıl performans gösterdiğini detaylı olarak inceleyin.

İstediğiniz sonuçları göremiyorsanız, rotayı düzeltmekten korkmayın. Farklı taktikler deneyin, yeni fikirler deneyin ve stratejinizi gerektiği gibi ayarlayın. Neyin işe yaradığını bulmanın tek yolu denemek ve sonuçları görmekten geçer.

En iyi içeriklerinizi yeniden kullanın

En çok verim aldığınız içeriklerinizi tekrar ve tekrar kullanmayı unutmayın. Bir içeriği yeniden kullanmak, mevcut içeriği alıp farklı bir biçim veya hedef kitleye uyarlamak anlamına gelir. Örneğin, bir blog yazısını alıp bir infografik şemaya veya video formatına dönüştürebilirsiniz.

Çözüm

Bu tavsiyeleri kullanarak kendi içeriklerinizi hemen şimdi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Pazarlama stratejinizi kurgularken, her zaman yaratıcı olun, denemeler yapın ve stratejinize ince ayar yapmak veya hedeflerinize ulaşmak için yaptığınız bütün çalışmaları ölçümlemeyi unutmayın.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.