2024 Senesi En İyi Link Kısaltma Siteleri

Okuma Süresi: 7 dak

Sosyal medya hesaplarınız üzerinden bağlantı paylaşımı yaparken link kısaltma araçlarını kullanarak, gönderilerinizin daha çok kişiye gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bağlantı içeren gönderiler paylaşırken iki önemli noktaya dikkat etmek gerekir: Şık, kısa linkleri paylaşmak ve tıklanma istatistiklerini mutlaka ölçümlemek.

Link kısaltma siteleri, URL kısaltma veya bağlantı kısaltma adıyla da anılmaktadır. Kısa link araçlarını, genellikle sosyal medya üzerinden her gün düzenli olarak paylaşım yapanlar, konusunda uzmanlaşmış sosyal medya yöneticileri ve küçük işletme sahipleri kullanmaktadır. Bu yazımızda 2024 senesinin en iyi link kısaltma araçlarını açıklarken, URL kısaltıcıları nasıl kullanabileceğinizi ve neden sosyal medya stratejinizin önemli bir parçası olmaları gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Link kısaltma nedir?

Link kısaltma yönlendirme yapılacak olan bir web site sayfası adresinin, kısaltılmış, şıklaştırılmış ve benzersiz bir versiyonunu oluşturmayı tanımlar. Ayrıca link kısaltma araçları kullanıldığında, genellikle yeni oluşturulan kısa URL adresinin kaç kere tıklandığı ve izlendiğini gibi önemli istatistik bilgilerine erişmek de mümkün hale gelir.

Esas görevi bir URL’yi daha kısa ve daha basitleştirilmiş bir hale getirmek olan URL kısaltma araçlarının ürettiği kısa linkler rastgele harflerden oluşan kombinasyonlar içerebilir. Örneğin mimarobot.com/haber/wiki/centre-pompidou-beaubourg gibi oldukça uzun bir URL’yi Shorturl.At isimli ücretsiz link kısaltma sitesine girersem, aynı sayfaya yönlendiren shorturl.at/bfqNY kısa linkini oluşturmuş olurum. Böylece URL bağlantım tam 35 harf kısalmış olur. Bazı ücretli link kısaltma araçları, bu kısaltılmış URL’lerinizi kişiselleştirmenize veya özel bir ifadeyle özelleştirmenize bile olanak tanımaktadır.

Neden link kısaltma araçlarını kullanmalıyız?

Özellikle sosyal medya hesaplarınız üzerinden bir bağlantı paylaşmanız gerektiğinde, URL kısaltıcı kullanmanızı gerektiren pek çok farklı neden vardır.

1. Uzun bağlantılar içeren gönderiler, şüpheli veya spam olarak algılanabilir.

Web sitenizin derinlerinde gömülü bir sayfaya bağlantı veriyorsanız veya ziyaretçilerinizi izlemek için UTM parametrelerini kullanıyorsanız, kendinizi bir anda aşağıdaki örnekte olduğu gibi oldukça uzun ve çeşitli kod parçacıkları içeren garip görüntülü URL’ler paylaşırken bulabilirsiniz.

URL’leri yaptığımız paylaşımın türüne göre sosyal gönderiler, metin içerikleri veya bir e-posta içinde kullanmak isteyebiliriz. Ancak uzun bir URL, kullandığınız hemen hemen her yerde hantal gözükecektir. Paylaşım içerikleri hantal bir görüntü verdiğinde profesyonellikten uzak gibi algılanırız ve paylaşılan bu linklerin tıklanma oranı düşer. Ancak bundan daha da kötüsü var: Uzun URL’ler şüpheli veya spam bağlantı hissi verir. Örneğin yukarıda paylaştığımız örnekte o kadar çok harf, ters eğik çizgi, sayı ve soru işareti var ki o bağlantıya tıklarsak herşey olabilir gibi duruyor… İlk akla gelenler elbette sosyal medya hesabımızın ele geçirilmesi, yetişkin sitelere yönlendirilmek veya kredi kartı bilgilerimize erişilmesi gibi tehlikeler olduğundan internet kullanıcıları genellikle şaibeli buldukları URL bağlantılarına tıklamıyorlar. Bu yüzden paylaşımlarımızdan daha yüksek oranda etkileşim alabilmek için, mümkün olduğu kadar kısa bir URL ile her şeyin derli toplu ve güvenilir görünmesini sağlamak gerekiyor.

2. Kişiselleştirilmiş URL’ler marka bilinirliğinizi arttırır

Marka bilinirliği her zaman sosyal medya stratejinizin bir parçası olmalıdır. Markanızı içinde barındıran, firmanıza özel URL bağlantıları oluşturan bir link kısaltma aracı bilinirliğinizin daha geniş çevrelere yayılmasına yardımcı olur. Bu yüzden ücretsiz araçları kullanmaktansa, az bir bedel karşılığında kısa linklerinizi özelleştirmenize olanak tanıyan URL kısaltma hizmetleri tercih etmek, firmanızın daha kurumsal bir görüntü vermesine ve marka bilinirliğini hızlıca arttırmanıza fayda sağlayacaktır. Özelleştirilmiş link kısaltma araçları, bağlantılarınızı her paylaştığınızda markanızı ön planda ve merkezde tutmanın çok etkili bir yoludur.

3. Link kısaltma araçları performansı ölçümler

Çoğu bağlantı kısaltma sitesi, izleme ölçümleri sunar. Böylece bağlantınızı kimin, nerede ve ne zaman tıkladığına ilişkin bilgileri kolayca edinebilirsiniz. Link tıklanma ve izlenme verileri aynı zamanda sosyal medya ROI oranlarını hesaplamanıza da yarayan, düzenli şekilde takip edilmesi son derece önemli olan istatistiklerdir. Kaynak trafiğini kolayca izlemek için farklı UTM parametreleri kullanarak kısa bağlantılar oluşturup, Google Analytics gibi güçlü analiz araçlarını kullanmaya başladığınız anda dijital pazarlama okyanusunda daha güvenle yol almaya başlarsınız.

4. Kısa Linkler ile karakter sınırlamasından daha az etkilenirsiniz

Bildiğiniz üzere Twitter’ın 280’lik katı bir karakter sınırı vardır ve bu sebeple Twitter platformunda gönderileri her zaman kısa ve öz tutmak çok önemlidir. Kısaltılmış URL’ler sayesinde daha fazla karakter hakkınız kalacağından Twitter’da bağlantı paylaşırken kendinizi çok daha az kısıtlanmış hissedersiniz.

Karakter sınırı konusunda çok daha geniş olanaklar sunan Facebook veya Instagram’daki gönderiler için bile, her şeyi kısa ve net tutmak önemlidir. Çünkü okunulabilir içerikler sunmak, etkileşim almanın en temel ve birinci kuralıdır.

URL kısaltıcılar nasıl çalışır?

URL kısaltma araçlarının işleyiş biçimi son derece basittir. Sistem, uzun URL’nize erişim veren daha kısa bir yönlendirme bağlantısı oluşturmak prensibi üzerinden çalışır. Biraz daha detaylı bilgi vermek gerekirse internet tarayıcınızın adres bölümüne bir URL girdiğinizde web sunucusuna belirli bir web sitesini çekmesi için bir HTTP isteği gönderir. Uzun veya kısa URL’lerin her ikisi de, bir internet tarayıcısının aynı hedefe odaklanmasını sağlayan farklı başlangıç ​​noktası olarak algılamak gerekir. Elbette birkaç farklı yönlendirme HTTP yanıt kodu türü vardır, ancak SEO sıralama puanınızın zarar görmemesi için her zaman 301 yönlendirmesini kullanmak gereklidir.

2024 senesi en iyi link kısaltma siteleri

Dijital pazarlama uzmanlarının gayet iyi bildiği üzere eskiden yoğunlukla kullanılan Google URL kısaltma aracı, 2019 yılında kapatıldı. Neyse ki, günümüzde bu hizmeti son derece profesyonelce veren düzinelerce alternatifli seçenek var. Hangi link kısaltma hizmetini seçeceğinize karar vermenize yardımcı olacak bir kaç tavsiye vermek üzere sizin için en popüler URL kısaltma sitelerini tek tek inceledik.

Seçim yaparken bağlantınızı özelleştirmenize izin veren ve yerleşik dönüşüm analizleri sunabilen link kısaltma sitelerini tercih etmenin önemli olduğunu farkettik. Ayrıca bir süredir hizmet veren, yakın bir gelecekte kapanma riski taşımayan, itibarlı ve güvenilir link kısaltma araçlarını seçmek de oldukça önemli.

Bitly.Com

Bitly kullanıyorsanız, tam donanımlı bir panel üzerinden pek çok özelliğe erişebilirsiniz. Bitly’nin sunduğu güçlü arayüz sayesinde demografik veriler, yönlendirme kaynakları ve tıklamalar gibi ölçümlerle her bir bağlantının performansını görüntüleyebilirsiniz. Ücretsiz bir hesap açarsanız, bir kişinin kullanımına sunulan analitik ve özelleştirmelerden faydalanabilirsiniz. Ancak daha fazla özelliğe ihtiyaç duyuyorsanız markalı bağlantılar, QR kodları, daha detaylı istatistikler ve birden çok kullanıcıya erişim sunan Temel ve Kurumsal abonelikleri de tercih edebilirsiniz.

Tinyurl.Com

TinyURL sitesi genellikle biraz eski yüzlü olmakla eleştirilir. Ancak link kısaltma sitelerinin hepsi illaki modern ve havalı bir görünüşe sahip olacak diye bir şart da yok. Tinyurl.Com sitesinin aslında diğer URL kısaltma araçlarından hiçbir eksiği yoktur. TinyURL’yi tarayıcınızın araç çubuğuna da ekleyebilirsiniz, böylece o anda tarayıcınızda açık olan bir site için kısa bağlantılar oluşturabilirsiniz. Ayrıca Tinyurl’nin en eski ve güvenilir link kısaltma sitelerinden birisi olduğunun altını da önemle çizmek gerekir.

Rebrandly.Com

Rebrandly sitesinden açacağınız ücretsiz bir hesapla bile, özel bir alan adı ve kendinize ait markalı bir kısa bağlantı oluşturabilirsiniz. Örneğin

websitebuilders.com iyi bir ana URL gibi gözükebilir. Ancak sosyal medya üzerinden paylaşım yaparken bu kadar uzun bir ana bağlantı yüzünden karakter sayısı açısından oldukça limitlenmiş oluruz. Bu sebeple yalnızca bağlantı paylaşımı yaparken kullanılacak örneğin web.builders daha kısa, markayı içeren bir URL dijital pazarlama açısından oldukça faydalı sonuçlar almanıza yarayacaktır. Ayrıca Rebrandly ücretli tarifeler aracılığıyla üyelerine izleme, optimizasyon ve bağlantı verimi ölçümleme araçları da sunmaktadır.

Oldukça sade bir arayüz üzerinden hizmet veren Hyperlink sayesinde, oluşturduğunuz kısa linklere her tıklandığında gerçek zamanlı bildirimler alabilir veya tercih ederseniz bütün bağlantı etkileşimini saatlik, günlük veya haftalık raporlar şeklinde de iletilmesini sağlayabilirsiniz. Hyperlink ayrıca tıklama başına oldukça ayrıntılı raporlar sunar: her ziyaretçi için cihaz, konum ve yönlendirme bilgilerini dilediğiniz zaman görüntüleyebilir veya canlı bir zleme panelini kullanabilirsiniz. Link kısaltma aracını Chrome uzantısı üzerinden veya iOS ve Android mobil uygulamalar aracılığıyla da kullanabilirsiniz.

Tiny.CC

Tiny.CC’nin basit arayüzü ile hesap açmadan bile URL’lerinizi hızla kısaltabilirsiniz. Dilerseniz bir kullanıcı hesabı oluşturarak bağlantılarınızın izlenme ve tıklanma oranlarını da görüntüleyebilirsiniz.

Bit.Do

Bit.Do hızlı link kısaltma işlemi yapabileceğiniz bir diğer popüler web sitesidir ve ihtiyaç duyabileceğiniz bütün özellikleri kullanıcılarına profesyonelce sunar. Bağlantı özelleştirme, trafik istatistikleri ve hatta otomatik QR kodu oluşturma fonksiyonlarının tamamını Bit.Do üzerinden kullanabilirsiniz. Marka içeren kısa URL oluşturma özelliği de mevcuttur ancak aylık 85 ABD doları tutarındaki tarife fiyatları diğer sitelere oranla bir miktar pahalı bulunmaktadır.

ClickMeter.Com

Ajans ve yayıncıların gözdesi olan ClickMeter’ın son derece modern arayüzü, kullanıcılarına algılanması kolay bir kontrol paneli üzerinden işlem yapma kolaylığını yaşatmaktadır. Clickmeter kullanıcıları bir bakışta bozuk bağlantıları ve gecikmeleri görüntüleyebilir, verimli dönüşüm oranları sağlayan ziyaretçileri bulabilir, izlenme ve tıklanma bilgilerine erişebilmektedir. Ayda 29 ABD dolarından başlayan tarifeler arasından seçim yaparak ekstra fonksiyonlardan faydalanmak ta mümkündür.

Cut.Ly

Cut.Ly’yi kullanmak veya hatta URL’nizi özelleştirmek için bile bir hesap açmaya ihtiyacınız yoktur. Ancak bir kullanıcı hesabınız olursa tıklamalar ve sosyal medya yönlendirmeleri de dahil olmak üzere, gerçek zamanlı analizlere erişebilirsiniz. Cut.Ly ayrıca tarayıcınızın araç çubuğuna ekleyebileceğiniz ücretsiz bir özel URL kısaltıcı düğmesi sunar. Bu sayede zahmetsizce ve sadece tek bir tıklama ile bağlantılarınızı kısaltabilirsiniz.

Link kısaltma işleminin faydalı olduğu diğer alanlar

Link kısaltma işlemleri genellikle en çok sosyal medya içerik uzmanları ve dijital ortamda yayıncılık yapan platformların yöneticileri tarafından kullanılsa da, bunların dışında da yaygın olarak kullanıldığı başka alanlar vardır. Özellikle toplu SMS gönderileri üzerinden tanıtım yapan firmaların vazgeçilmez yardımcısı olan URL kısaltma hizmetleri aynı zamanda video sitelerinde, anket formlarında, ürün sipariş sayfalarında da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Link kısaltmanın sağladığı tüm avantajlar

URL kısaltma işleminin tek amacı adresi daha az karakter sayısı ile paylaşmak değildir. Link kısaltmanın sunduğu diğer avantajlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Görünümü, kullanımı, gönderimi ve paylaşımı uzun URL’lere göre çok daha kolaydır.
  • Sosyal medya platformlarının gönderi, açıklama ve biyografi kısımlarındaki karakter limitine takılmaya sebep olmaz.
  • Sosyal medya detayı, özellikle e-ticaret sitesi sahipleri için önemlidir ve reklamları daha dikkat çekici hale getirir.
  • Karmaşık olmayan pazarlama SMS’leri göndermeyi mümkün kılar ve tıklanma oranını artırır.
  • Dijital olmayan billboard, broşür, dergi, TV ve benzeri mecralarda akılda kalıcı bir bağlantı paylaşmaya olanak tanır.
  • Alan adı yerine daha şık duran bir marka adını içerdiği için merak duygusu uyandırır ve bu nedenle tıklanma ihtimali daha yüksektir.
  • Entegre bir reklam servisi içerdiği taktirde, linki paylaşan kişiye para kazandırabilir.
  • Tıklanma sayısı, ziyaretçi kanalı gibi çeşitli istatistikleri takip ve analiz etme imkanı sunar.

Sosyal medya gönderileri üzerinden verimli geri dönüş almak isteyen herkese verdiğimiz en önemli üç tavsiyeyi hatırlatmak bu noktada iyi olabilir:

1- Sosyal medya paylaşım içerikleriniz her zaman kaliteli, kısa ve öz olmalıdır. Bunu mümkün kılmak için, link kısaltıcılardan mutlaka faydalanın.

2- Sosyal medyada paylaşılan görsel veya videolarınız her zaman yazılı içeriklerinizle uyumlu, dikkat çekici ve doğru ölçülerde olsun.

3- Sosyal medya paylaşımlarınızı doğru zamanda gönderilmek üzere planlayın ve ideal gönderi sıklığına uygun bir biçimde paylaşılmasını sağlayın.

Paylaşım verimini arttırmanın en kolay yolu

Özellikle birden fazla sosyal medya kanalı üzerinden hesaplar yönetiyorsanız paylaşımlarınızın sıklığını ve gönderi zamanını en verimli saatlere göre planlamanın ne kadar zor bir iş olduğunun zaten farkındasınızdır. Farklı sosyal medya platformları üzerinden gönderi yapmanız gerektiğinde, paylaşımlarınızı gelişi güzel bir biçimde yaparsanız içerik gönderilerinizden verim almanız neredeyse imkansız bir hale gelir. Her sosyal medya kanalının kendine has paylaşım aralıkları ve en verimli saatleri vardır. Eğer bütün mecralar üzerinden etkileşim alabilecek şekilde paylaşımlar yapmaya kendinizi adarsanız, bu seferde bunu başarabilmek adına çalışma masanızdan hiç kalkmamanız gerekecektir.

Bütün sosyal medya platformları üzerindeki hesaplarınızı profesyonelce yönetmek ve tüm gönderilerinizin en verimli saatlerde paylaşılmasını sağlamak için size sosyal medya içeriklerinizi önceden planlamayı öneriyoruz.

Dijital Panelim hesabınıza giriş yaptıktan sonra Türkiye’nin en çok tercih edilen sosyal medya yönetim aracını kullanarak, bütün gönderilerinizi en doğru zamanlarda ve otomatik olarak yayınlanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece bütün gönderilerinizi tek seferde planlayıp, ay boyunca her gönderinin hedef kitlenizle doğru gün ve saatlerde paylaşılmasını sağlamış olursunuz.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.