İşletmeler için WhatsApp Business

Okuma Süresi: 6 dak

İşletmeler için WhatsApp Business kullanım rehberinden faydalanarak, WhatsApp’ı iş için nasıl daha etkili biçimde kullanabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Örneğin WhatsApp üzerinden hedef kitlenize yönelik tanıtımlar gerçekleştirebilir veya müşterilerinize anında ve kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri sunabilirsiniz. İşletmeler için pek çok faydalı özellik sunan WhatsApp hakkında daha detaylı bilgilere erişeceğiniz ipuçlarını ve 2024 senesine ait güncel istatistik verilerini sizinle bu yazımızda paylaşacağız.

Sosyal medya platformu söz konusu olduğunda insanın ilk aklına gelen genellikle Instagram, Twitter ve Facebook olur. Oysa dijital pazarlama stratejisi geliştirirken WhatsApp uygulaması da markanız için eşit derecede önem taşımaktadır. Zira günümüzde WhatsApp artık sadece farklı bir şehirde yaşayan arkadaşlarımıza mesaj atmak veya ailemizle görüntülü sohbet etmek için kullanılmamaktadır. İş hayatımızın tam ortasında yer alan, son derece aktif olarak kullanılan ve iş Dünyasının tartışılmaz en etkili haberleşme araçlarından birisi haline gelmiştir.

WhatsApp Business  uygulaması ise, özellikle küçük işletme sahipleri düşünülerek oluşturulmuş bir uygulama versiyonudur. Sunduğu özellikler sayesinde firmaların müşterileri ile bağlantı kurmalarına ve onlara hızlı bir şekilde kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri deneyimi sunmaya yarar. Bu sebeple firmanızın pazarlama stratejisinin kapsamını genişletmek üzere bir WhatsApp Business hesabı kullanmak markanıza hiç tahmin etmediğiniz kadar verimli faydalar sağlayabilir.

WhatsApp nedir?

WhatsApp aynı Facebook Messenger veya We Chat gibi bir mesajlaşma uygulaması olarak hayatımıza girmiştir. Ios ve android mobil cihazlar ile uyumlu şekilde tasarlanan uygulama, diğer WhatsApp kullanıcılarıyla iletişim kurabilmeniz için telefonun internet bağlantısını kullanmaktadır. Bu özelliği Whatsapp uygulamasını uluslararası arama veya mesajlaşma için son derece uygun fiyatlı bir alternatif olarak ön plana çıkartmıştır.

2009 yılında ilk olarak piyasaya çıkan WhatsApp kurulduğunda bağımsız bir mesajlaşma şirketiydi. Ancak tam 10 yıl önce, Facebook 2014’te Whatsapp’ı satın aldı ve 2024 itibariyle marka halen Facebook ve Instagram ile birlikte Meta şirketine aittir.

İnsanların WhatsApp’ı iş veya kişisel kullanım için tercih etmesinin pek çok sebebi var. Bunlar:

  • Ücretsiz bir uygulama olması: Kullanıcılar sadece internet veri dolaşım ücretlerini ödemektedir.
  • Güvenilir olması: Whatsapp son derece güvenli bir şifreleme altyapısı kullanmaktadır.
  • Geniş kapsamlı olması: İnternete bağlı olduğunuz sürece dünyanın her yerindeki kullanıcılarla erişebilirsiniz.
  • Yaygın olarak kullanılması: 180 farklı ülkede WhatsApp kullanıcısı bulunuyor.
  • Çok yönlü olması: Mesajlaşmanın dışında WhatsApp’ı sesli mesajlar, aramalar, görüntülü aramalar, fotoğraf, video, belge veya konum paylaşımı için de kullanmak mümkündür.

Önemli WhatsApp istatistikleri

İstatistikler, Whatsapp’ın kurulduğu günden bu yana ne kadar yol katettiğini, yaygınlaştığını ve günlük hayatımızda oldukça önemli bir yer edindiğini net bir şekilde göstermekte.

1. WhatsApp Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamasıdır.

Dünya çapında 2 milyar insan ayda en az bir kez WhatsApp kullanmaktadır. Bu sayede WhatsApp, diğer popüler mesajlaşma uygulamalarına büyük fark atarak lider konumundadır. Dünya sıralamasında Whatsapp’tan sonra 1,2 milyar kullanıcı ile WeChat ve 988 milyon kullanıcı ile Facebook Messenger gelmektedir.

2. WhatsApp Dünyada en çok kullanılan üçüncü sosyal medya ağıdır.

Dünya çapındaki kullanıcı ve kullanım verileri ölçümlendiğinde, Whatsapp bütün sosyal medya kanalları arasından sıyrılıp üçüncü sıraya yerleşmiştir. En popüler sosyal medya ağı Facebook iken, Youtube video platformu ikinci sıradadır.

3. Kullanıcıları Whatsapp’ı sıklıkla kullanıyor.

Bütün Dünyadaki kullanıcıların %58’i WhatsApp uygulamasını her gün en az bir kere kullanmaktadır. ABD’de yapılan araştırmalara göre bir kişi Whatsapp’ı ayda ortalama 143 kez, yani bir günde yaklaşık olarak en az 4 sefer kullanmaktadır.

4. WhatsApp’ın günlük yarım milyardan fazla aktif kullanıcısı vardır.

Whatsapp’ın mobil cihazlara indirilme rakamlarındaki artış kadar, asla düşmeen ama her sene daha da yükselen aktif kullanıcı sayısı vardır. Uygulamanın geliştiricileri bu sebeple sürekli olarak yeni özellikler eklerken kullanıcı arayüzünü olabildiğince sade tutmaya gayret göstermektedir.

5. WhatsApp kullanıcıları çoğunlukla ABD’de yaşıyor.

Amerika Birleşik Devletlerinden hemen sonra Meksika ve Hindistan, WhatsApp uygulamasının en çok indirildiği ülkeler olarak sıralamanın en üstünde yer almakta. Türkiye bu seneki sıralamnın 8. sırasında bulunuyor.

6. WhatsApp kullanıcılarının %31’i 18 ve 34 yaşları arasındadır.

7. WhatsApp’ın kullanım amaçları

Amerikalı kullanıcıların %82’si uygulamayı aile ve arkadaşları ile iletişim kurmak için telefonlarına yüklediklerini açıklamıştır. Whatsapp’ı iş çevresini güçlendirmek amacıyla indirenlerin yüzdesi %13 ve eğlence amaçlı kullanımı tercih edenlerin oranı ise %10 civarındadır.

8. Bugüne kadar en çok WhatsApp araması yapılan gün

Dijital dünyanın tarihine geçen 31 Aralık 2020 günü WhatsApp uygulaması üzerinden tam 1.4 milyar adedinde, rekor sayılacak sayıda görüntülü ve sesli arama yapılmıştır.

WhatsApp’ı iş için kullanmak 

Amerika’da yaşayan WhatsApp kullanıcılarının yalnızca %4’ü marka veya işletmelerden haber almak üzere uygulamayı indirdiklerini kabul etmektedir. Bu oran’ın düşük olması yanlış bir değendirme yapılmasına sebebiyet verebilir. Çünkü ilk amacı işletmelerden haber almak olmasa bile, kullanıcıların yarısından fazlası çevreleri ile haberleşmek üzere indirdikleri uygulama üzerinden beğendikleri markaları takip etmekten hoşlandıklarını açıklamıştır. Bu sebeple hizmet sektörü ve ölçeği ne olursa olsun, bütün işletmeler açısından WhatsApp kullanmanın çeşitli faydalar sağladığı günümüzde oldukça kabul gören bir gerçek.

WhatsApp Business özellikle küçük işletme sahipleri düşünülerek oluşturulmuş bir uygulama türüdür. Firmaların müşterileri ile bağlantı kurmalarına yardımcı olabilecek özel çözümler sunar. Uygulamayı kullanmaya başlamak için öncelikle bir WhatsApp Business hesabına ihtiyacınız vardır. Henüz bir hesabınız yoksa, aşağıdaki adımları takip ederek Whatsapp Business hesabınızı hızlıca oluşturabilirsiniz.

WhatsApp Business hesabı oluşturmak

1. WhatsApp Business uygulamasını indirin

Uygulamayı App Store, Google Play veya WhatsApp‘ın kendi sitesinden indirdikten sonra mobil cihazınıza kurulum yapabilirsiniz.

2. Hizmet koşullarını kabul edin

3. İşletmenizin telefon numarasını girin

4. Firma bilgilerinizi yazın

Telefon numaranızı girdikten sonra otomatik olarak bu sayfaya yönlendirileceksiniz. İşletme adınız gibi temel bilgileri girin, bir profil resmi ekleyin ve işletmenizi en iyi tanımlayan kategoriyi seçin.

5. WhatsApp işletme araçları hakkında daha fazla bilgi edinin

Bir sonraki adımda e-ticaret bilgileriniz veya otomatik mesajlaşma tercihleriniz ile ilgili alanları doldurmanız gerekir. Bu aşamada dilerseniz ürün katalogları oluşturabilir, tanıtımlar düzenleyebilir veya müşteri hizmetleri ayarlarınızı tanımlayabilirsiniz.

İsterseniz öğretici bildirimleri atlayıp, doğrudan ayarlar kısmına da erişebilirsiniz.

Otomatik mesajlaşma gibi gelişmiş özelliklere geçmeden önce işletmeniz hakkında bütün gerekli bilgileri profilinize eklediğinizden emin olun. Ayarlar kısmında yer alan İşletme Profili sekmesine eriştikten sonra adres bilgileri, çalışma saatleri veya web site adresi gibi detayları kolayca düzenleyebilirsiniz.

6. Müşterilerinizle bağlantı kurmaya başlayın

Artık işletmeniz için bir WhatsApp hesabı oluşturmayı öğrendiğinize göre, müşteri ve hedef kitlenizle daha etkili bir biçimde iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Whatsapp uygulamasını kullandıkça, sunduğu benzersiz özelliklerin firmaların iletişim gücünü ne denli arttırdığına hayran kalmamak gerçekten mümkün değil.

WhatsApp Business’ın faydaları

Bir işletme sahibi olarak WhatsApp’ı kullanmanın pek çok faydası vardır.

1. Müşteri hizmetlerini güçlendirir

Bir WhatsApp Business hesabıyla sosyal medya müşteri hizmetleri departmanınızı daha profesyonelce yönetebilir, daha verimli ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunabilirsiniz. Doğrudan mesajlaşarak müşteri hizmeti sağlamanın yanı sıra, WhatsApp Business müşterilerle olan iletişiminizi daha üst seviyeye taşıyacak çeşitli özelliklere sahiptir. Tüm bunların yanı sıra WhatsApp Business aracılığıyla uluslararası müşterilerle iletişim kurmak çok daha kolay ve ekonomiktir.

  • Hızlı Yanıtlar Sık sorulan soruların yanıtlarını şablon olarak kaydedip, dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Bu sayede tekrar eden soruların cevaplarını yazmak için harcayacağınız zaman oldukça azalacaktır. Ayrıca müşterilerinizin sorularına çok daha hızlı yanıt vermeye başlarsınız.
  • Etiketler Kullanıcı mesajlarını ve kayıtlı cevap şablonlarını organize etmek veya çeşitli kategorilere ayırmak için etiketleri kullanabilirsiniz. Bu özellik mesajları aciliyete göre sıralamanıza ve geri gelen müşterileri tanımanıza yardımcı olacaktır. Önceden programlanmış etiketleri kullanabilir veya işletmeniz için gerekli olabilecek yeni etiketler oluşturabilirsiniz.
  • Uzakta Mesajları Siz anında yanıt veremeseniz bile müşterinizin hemen yanıt alması için otomatik mesaj gönderimi özelliğinden faydalanabilirsiniz. Böylece bir müşteriniz firmanızın çalışma saatleri dışında size ulaşmaya çalışırsa onu cevapsız bırakmamış olursunuz.

2- Ürünlerinizi bir katalogda sergileyin

WhatsApp Business’ın katalog aracını bir sanal vitrin olarak düşünebilirsiniz. Dijital vitrininiz müşterilerinizin uygulamadan çıkmadan ürünlerinize göz atmalarını sağlar. Yeni ürünleri, sezonluk koleksiyonları veya en çok satanları öne çıkarabileceğiniz Katalog özelliği e-ticaret firmaları tarafından oldukça yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Katalog özelliği ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  • En fazla 500 ürün veya hizmet yükleyebilirsiniz.
  • Her ürün veya hizmet bir başlık, fiyat, açıklama, ürün kodu ve ürüne bağlantı içerebilir.
  • Her ürünün bir görseli olmalıdır.
  • Katalogdaki bağlantıları WhatsApp konuşmalarında paylaşabilirsiniz.

3- Meslektaşlarınız veya çalışanlarınızla iletişim kurun

WhatsApp Business yalnızca müşterilerle iletişim kurmak için kullanılmamaktadır. Uygulama aynı zamanda firma çalışanları ile sürekli iletişim halinde kalmanızı sağlar. WhatsApp ve diğer mesajlaşma uygulamaları çalışanların  %79’u tarafından iş yerinde tercih edilen iletişim yöntemi olarak diğer alternatiflerin bir adım önüne çıkıyor.

4- Diğer uzmanlar ile buluşun

Son olarak sektörünüzdeki diğer kişilerle iletişim kurmak için WhatsApp’ı tercih edebilirsiniz. Uygulamanın görüntülü arama fonksiyonu tıpkı Zoom veya Skype gibi profesyonel görüşmeler gerçekleştirmek üzere kullanılabilir. Ayrıca uygulamanın grup sohbeti özelliği aynı anda 256 kişiye kadar mesaj göndermenizi sağlar. WhatsApp Business üzerinden PDF’ler ve diğer belgeler göndermek mümkündür. Dosyalar en fazla 100MB olabilir. WhatsApp Business’ı masaüstünüzle bile senkronize edebilirsiniz, böylece bu profesyonel ağ aramalarını telefonunuz yerine ofis bilgisayarınızdan gerçekleştirebilirsiniz.

Firmalar için faydalı ek uygulamalar

WhatsAuto

WhatsAuto otomatik yanıtlar oluşturmak üzere kullanabileceğiniz bir ek uygulamadır. WhatsAuto’nun en önemli farkı bir chatbot oluşturarak otomatik yanıtlar düzenlemenize olanak tanıyor olmasıdır.

 

WhatsApp Cleaner

WhatsApp’tan cihazınıza kaydedilen eski dosyaları manuel olarak silmek için zaman harcamak istemiyorsanız WhatsApp Cleaner uygulamasını mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Whatsapp Business ile mükemmel bir uyum içinde çalışan Cleaner uygulaması cihazınızdan gereksiz dosyaları kolayca silmenizi sağlar. Aynı anda birden fazla dosya seçebilir ve eski resimleri, videoları, ses dosyalarını, notları ve profil resimlerini hızlıca ve hata yapmadan silebilirsiniz.

WhatsApp kullanmanın firmanıza sağlayacağı faydaları kısaca özetlemeye çalıştık. Ancak unutmayın ki Whatsapp’tan verimli şekilde faydalanma yöntemlerinin en başında belirli aralıklar ile müşteri kitlenize yönelik tanıtım kampanyaları düzenlemek gelmektedir. Bu kampanyaları whatsapp için en iyi paylaşım saatlerinde gönderirseniz, alacağınız geri dönüşler de ciddi oranda artış gösterecektir.

Bütün sosyal medya platformları üzerindeki hesaplarınızı profesyonelce yönetmek ve tüm gönderilerinizin en verimli saatlerde paylaşılmasını sağlamak için size Whatsapp mesajlarınızı önceden planlamanızı öneriyoruz.

Dijital Panelim hesabınıza giriş yaptıktan sonra Türkiye’nin en çok tercih edilen sosyal medya yönetim aracını kullanarak, Whatsapp gönderilerinizi en doğru zamanlarda otomatik olarak yayınlanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece bütün gönderilerinizi tek seferde planlayıp, ay boyunca her gönderinin hedef kitlenizle doğru gün ve saatlerde paylaşılmasını sağlamış olursunuz. Ayrıca Dijital Panelim hizmetlerinden 10 gün boyunca tamamen ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz!

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.