Etkili SEO için En Faydalı İpuçları

Okuma Süresi: 4 dak

Günümüz web sitelerinin SEO’ya uyumlu olarak optimize edilmesine yönelik yazılım/tasarım, içerik, alternatif medya erişimini, site içi ve site dışı yönlendirmeleri kapsayan geniş çaplı bir program uygulmak en iyi çözümler arasında gösterilmektedir. Etkili bir arama motoru optimizasyonu elde etmek için rakiplerin web sitelerini de inceleyip, kıyaslamalar yapmak suretiyle site bazında dönemsel SEO analiz raporları hazırlamak ve gerçekleştirilecek SEO analizini takiben düzenli olarak SEO Roadmap isimli yol haritasını hazırlamak gerekir.

SEO analizinin odak noktaları 

Bir web sitesini incelerken esas olarak aşağıda belirtilen dört ana unsura odaklanmak gerekir:

1- Endekslenme

Bir internet sitesinin veya sitede yayınlanan  bir sayfanın arama motorları tarafından ön belleğe yani hafızaya alınması işlemine endekslenme denilir. Bir web sitenin sunduğu içeriklerin arama motorları tarafından farkedilmesi ve hızlıca endekslenmesi için site mimarisi, URL yapısı, sayfa adedi, açılış hızı, yönlendirmeler, HTML doğrulama, sayfa içi frame kullanımı, site haritası, domain yaşı, Robots.txt dosyası ve 404 hata sayfası gibi unsurlar mutlaka optimize edilmelidir.

2- İçerik Yönetimi

İnternet siteleri ve diğer dijital platformlar tarafından, kullanıcıların faydasına yönelik olarak sunulan, yazılı ve görsel ögelerin birlikte kullanıldığı içerikleri oluşturmak, yayınlamak, düzenlemek ve paylaşmak faaliyetlerinin tamamını içeren çalışmaların yürütülmesine içerik yönetimi denir. İçerik yönetimi çalışmaları yürütürken etiket kullanımı, anahtar kelime yoğunluğu, tekrarlanan içerikler, title tag analizi, description tag analizi, içerik link oranları, içerik HTML oranı, görsel ve alt attribute kullanımı ve meta robots tag kullanımı gibi konulara odaklanmak yerinde olacaktır.

3- Backlink

Backlink veya bağlantı oluşturmak kısaca bir internet sitesinin, başka bir internet sitesi tarafından referans gösterilmesi olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle bir internet sitesinde bulunan özgün içeriğin, başka bir internet sitesi tarafından fark edilip, ilgili içeriğe yönelik bağlantı verme eylemini tarif eder. Farklı web sitelerinden backlink yönlendirmeleri almak web sitenize bu kanallar üzerinden trafik akışı sağlayacağı için oldukça faydalıdır. Ancak backlink bağlantısı oluştururken pagerank, dizin kayıtları, anchor text kalitesi, alt sayfa backlinkleri ve footer linkleri gibi hususları iyi ölçümleyerek, dengeli bir çalışma yürütmek gereklidir.

4- Sosyal Medya Erişimi

Google arama sonuçları sadece SEO çalışmalarına değil, sosyal medya aktivitelerine göre de web sitelerini değerlendirmektedir. Bir diğer deyişle Google arama sonuçlarını şekillendirirken web sitelerin sosyal medya hesapları üzerinden aldıkları etkileşimi, beğenileri ve takipçi sayılarını da dikkate almaktadır. Bu yüzden SEO çalışmaları yürütürken sosyal medya içeriği, blog önerileri, alternatif içerikler, haber yayınları, mobil web sitesi, uygulama önerileri gibi konuları da önemsemek faydalı olacaktır.

SEO puanını etkileyen ana unsurlar

1- Başlık Meta Etiketi Analizi (Title Tag)

Uzun ve içeriği yansıtmayan sayfa başlıkları arama motoru sonuçlarında görüntülenmek için uygun değildir. Title tag’ler 70 karakterden uzun olmamalı, sayfa içeriğini yansıtmalı ve kullanıcıyı tıklamaya teşvik etmelidir.Title tag’ler 70 karakterden uzun yazılırsa 70. karakterden sonrası arama sonuç ekranında görüntülenmeyecektir. Ayrıca farklı sayfalarda tekrarlanan sayfa tag’leri arama motorları
açısından olumsuz bir parametre olarak değerlendirilir.

2- Açıklama Meta Etiketi Analizi (Description Tag)

Description tag’ ler doğal arama sonuçlarına direkt olarak katkıda bulunmazlar fakat arama sonuçlarında görünen açıklamalar ile kullanıcının dikkatini çekip sitenin tıklanmasını sağlayabilirler. Özensiz ve kötü yazılmış meta açıklama tagleri arama motorlarının siteniz üzerinde yeni tagler aramasına sebep olabilir, bu durum da CTR’ı düşürerek potansiyel kullanıcıların yakalanamayacağı anlamına gelir.

3- Heading Meta Etiketi (Heading Tag)

Heading tagleri arama motorlarına sayfanın ne ile ilgili olduğunu belirten tag’dir. <h1> den <h6> ya kadar 6 adet kullanım çeşiti vardır. Önem sıralaması en üst düzeyde olan <h1> tag i sayfanın en üst bölümüne kısa bir metin ile birlikte kullanılabilir.

4- Sayfa Büyüklüğü ve Yanıtlama Hızı

Web sitenizin açılış hızı, kullandığınız hosting serverinin yanıt hızına ve sitenin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir (response time). Bu hız ortalamadan daha düşükse kullanıcılar siteye giremeden veya hemen açıldıktan sonra sayfayı kapatarak siteden hemen çıkma oranını (bounce rate) yükselteceklerdir. Bu da sitenizin organik sıralamasını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Site görsellerinin ve
içeriklerinin büyük ve optimize edilmemiş kaynaklardan oluşması siteyi yavaşlatıp hemen çıkma oranını artıracaktır. Ayrıca arama motoru tarayıcıları siteyi tararken zorlanacak ve endeksleme yapamayacaklardır. Detaylı rapor almak için Google’ın PageSpeed Insights sitesi üzerinden hızınızı sınırlayan sebepleri görebilirsiniz.

5- Endekslenen Linklerin Analizi

Endekslenen tüm sayfaların hata analizleri yapılarak, site içerisinde yer alan bütün hatalı sayfaların bir listesi oluşturulmalıdır. Ardından bağlantıları url authority sırasına göre dizip sırayla optimize edilmesi doğrultusunda çalışmalar yürütmek gereklidir. Bu hatalar arasında en sık rastlananların Duplicate Page Title, Too Many On-Page Links ve Missing Meta Description Tag olduğu tespit edilmiştir.

6- Yönlendirmeler

301 yönlendirmesi sitenin herhangi bir linki başka bir yere kalıcı olarak taşındığında, 302 yönlendirmesi geçici olarak taşındığında kullanılması gereken yönlendirme çeşitidir. Arama motorları bu yönlendirmeleri tavsiye eder ve kullanıldığında doğru bir şekilde endeksleme yapar. 301 ile yönlendirmeler eski sayfanın page rank’inin korunmasını sağlar.

7- SEO Yol Haritası

Gerçekleştirilecek SEO Analizi doğrultusunda sitelerin doğal arama sonuçlarındaki görünürlüğünü iyileştirmek için yazılım/tasarım, içerik analizi, site içi & site dışı yönlendirme, alternatif medya erişimini kapsayan bir SEO Road map (yol haritası) hazırlamak gerekir.

8- Backlink çalışmaları
Web sitenize yönlenen ve kaliteli içerikler sunun mecralardan sağlanan backlinkler Google’ın SEO açısından önem verdiği bir göstergedir. Algoritma güncellemeleri ile birlikte doğal yollarla kazanılan, ziyaretçiler tarafından like edilebilir ve paylaşabilir içeriklerden sağlanan backlinklerin olumlu etkileri artığı gibi, bilinçsizce uygulanan spam riski taşıyan backlinkler SEO açısından çok olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

9- Anchor Text Analizi

Sitenize ziyaretçi gönderen backlink’lerin text’i arama motorlarını içeriğin ne olduğu hakkında bilgilendirmek için çok önemlidir. Yönlenecek sayfa ile alaka düzeyi düşük veya ağırlıklı olarak marka odaklı link textleri (anchor text) arama motoru sonuçlarında görünürlük elde etmekte zorlanır.

10- Güvenlik

Bir web sitesi için SSL sertifikası çok önemlidir. Bu sertifika sitenizin içerisinden müşteri alışverişi esnasında girdiği kart bilgilerinin şifrelenerek sadece banka sunucuları tarafından algılanıp bu protokollere göre şifrelendiğini belirtir. Yani siteniz güvenlik açısından yeterliyse siteniz arama motorları tarafından da güvenilir olarak işaretlenerek arama sonuçlarına dahil edilir.

11- Domain Değerlendirmesi

Bir alanadını satın aldığınız tarih ne kadar eski olursa o kadar değerli bir domain’e sahip olursunuz. Akılda kalıcı, okunduğu gibi yazılan, kolay telafuz edilebilen ve tek seferde anlaşılabilen bir isim seçmeniz oldukça faydalı olacaktır.

12- Kullanılabilirlik

Şayet web siteniz mobil uyumlu değilse ve ziyaretçilerinize kullanıcı dostu bir deneyim sunmuyorsa, arama sonuçlarında yükselmeniz artık neredeyse imkansız. Google Core Web Vitals yapısı tam olarak bu konu üzerine yoğunlaşıyor. Google arama motorları tarafından hedeflenen amaç, en iyi kullanıcı deneyimini sunmak. Bu sebeple mobil uyumlu olmayan, yavaş çalışan ve kaliteli bir kullanılabilirlik sunmayan web sitelerinin artık arama sonuçlarında gözükmesi kesinlikle istenmiyor.

13- Robot.Txt Dosyası

Sitenizin arama motorları tarafından daha kolay indekslenmesi için bazı dosyaları mutlaka hazır edip internet üzerinden sunmanız gerekmektedir. Bu dosyaların varlığı önemlidir. Zira web sitenizin kimliğinin parçası gibi algılanmaktadırlaer. Örneğin robots.txt dosyasını mutlaka oluşturmalısınız.

14 – Site haritası

Arama motorlarına tanımlayabileceğiniz, eksiksiz bir site haritanız olmalıdır. Sitemap.xml dosyası arama motorlarının kolayca ulaşıp indekslenebileceği bir yapıda hazırlanmalıdır. Aynı şekilde web sitenizde yer alan görselleri de ayrı bir site haritasında sunmakta fayda olacaktır. Şayet siteniz üzerinden videolar sunuyorsanız, video’ların site haritasını da ayrıca oluşturmanız gerekir.

15- Favicon Görseli

Çoğu zaman unutulan favicon resmi aslında epey önemlidir. Favicon görseli, web sitenizin tarayıcı penceresinde görünen küçük logo veya ikondur. Bir SEO kriteri olmasa da müşteri deneyimi açısından önemli olduğu için faydalıdır ve unutulmaması gerekir.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.