Sosyal Medya Etkileşimini Arttırmak

Okuma Süresi: 8 dak

Sosyal medya etkileşimi, diğer kullanıcıların paylaşımlarınıza ne şekilde ve ne sıklıkta tepki verdiğinin ölçümüdür. Bir diğer deyişle sosyal medya gönderilerinize gelen yorumlar, beğeniler ve tekrar paylaşımların tamamına etkileşim denilmektedir.

Sosyal medya pazarlama uzmanlarının en çok dikkate aldığı ölçümlerin başında gelen sosyal medya etkileşimini arttırmayı başaran markalar, zamanla çok daha fazla kullanıcıya ulaşabilmektedir. Bir sosyal medya hesabının etkileşim oranını hesaplamak, markanın kitlesi ile ne kadar iyi iletişim kurabildiğini ölçümler. Bu sebeple etkileşim, bir sosyal medya hesabının performansını ve başarısını belirleyen unsurların en başında gelir.

Sosyal medya hesaplarının performansını ve etkileşimini nasıl arttıracağını düşünen pazarlama uzmanları aslında sosyal medya hesap yönetimini evde verilen bir akşam yemeği partisi gibi ele almalıdır. Ev sahibi olarak davetlileri iyi ağırlamalı ve misafirler arasındaki sohbeti devamlı teşvik ederek, herkesin iyi vakit geçirmesini sağlamalıdır.

Sosyal medya etkileşimi zannedilenin aksine, sadece popüler görünmek ile alakalı bir konu değildir. Sosyal ağlarda varlık göstermesi gereken günümüz markaları için, güçlü sosyal medya etkileşimi, pazarda bir etki yaratıldığının en somut işaretidir.

Sosyal medya etkileşimi nedir?

Sosyal medya etkileşimi, bir sosyal hesap üzerinden yapılan paylaşımın aldığı yorum, beğeni ve tekrar paylaşım miktarlarının ölçümüdür. Bütün sosyal medya kullanıcıları daha çok kişi tarafından takip edilmek ister. Ancak başarılı bir sosyal medya yönetiminin en büyük ölçütü, yalnızca geniş bir takipçi kitlesine sahip olmak değil, aynı zamanda ilgili ve tepki veren bir izleyici kitlesine sahip olmak gerekir. Bu yüzden sadece niceliğe değil, niteliğe de odaklanmamız şarttır.

Olumlu bir marka deneyimi oluşturmak ve gelecekteki potansiyel müşterilerle güçlü bir bağ kurmak için seçilen bütün sosyal platformlarda etkin olabilmek, katılımsağlamak ve varlık gösterebilmek çok önemlidir. Sosyal medya etkileşimi, genellikle aşağıda listelediğimiz niteliklerin ölçümünü içerebilir:

  • Yorum
  • Beğeni
  • Tekrar paylaşım (retweet)
  • Takipçi miktarı
  • Tıklama
  • Bahsetme (etiketli veya etiketsiz)
  • Markalı hashtag kullanımı
  • Gelen mesaj (DM) ve cevaplama
  • Profil ziyareti,
  • Takibe alma
  • Arama
  • E-posta gönderimi

Sosyal medya etkileşimi nasıl artırılır?

Sosyal medya hesabınızın etkileşimi kendi kendine artmaz. Bu biraz zaman alan bir süreçtir ve yürüteceğiniz düzenli pazarlama çalışmaları sonunda etkileşimin arttığını görmek sizi oldukça mutlu edecektir. Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, endişelenmeyin çünkü yanlız değilsiniz. Aşağıda tavsiye ettiğimiz yöntemleri uygulayarak sosyal medyadan aldığınız etkileşimi arttırmaya başlayabilirsiniz.

Etkileşim analizi yapın

Nereden geldiğinizi bilmiyorsanız, alınan verimi ölçümleyemezsiniz. Bu yüzden ilk önce mevcut durumun detaylı bir analizini yapmanız gerekmektedir. Şu anki takipçi sayınızı, gönderi başına ortalama kaç yorum ve paylaşım aldığınızı veya sizin için anlamlı olan diğer bütün verileri bir tabloya not edin. Ardından, neyin işe yaradığına (veya daha da önemlisi neyin işe yaramadığına) dair size ipuçları verebilecek etkileşimdeki sıçramaları veya düşüşleri yakalamak için düzenli olarak izlemeye devam ettiğinizden emin olun. Gözlem ve analiz çalışmaları haftalık olarak gerçekleştirilmeli ve en az bir ay süreyle yapılmalıdır.

Stratejinizi belirleyin

Dijital pazarlama söz konusu olduğunda elbette herkese uyan tek bir çözüm geliştirmek mümkün olmuyor. Her firmanın hitap ettiği hedef kitle ve sektör farklı olduğundan, iş hedeflerine yönelik olarak sosyal medya stratejisi de farklı olacaktır. Örneğin pizza zinciri Domino’s Pizza ile meşhur Tiffany and Co. mücevher markalarını karşılaştıralım. Her ikisinin de farklı hedef kitlelerine hitap etmesi ve birbirinden çok çok farklı pazarlama motivasyonlarına sahip olmaları, ortaya çıkan içeriklerin de oldukça farklı olmasına yol açıyor.

  • Domino’s gençlere yönelik, eğlenceli ve dikkat çekecek kadar garip bir marka sesi yaratmaya çalışıyor.
  • Tiffany and Co. ise sofistike takı tasarımlarını ön planda tutarak kendi kitlesine erişmeyi hedefliyor.

Markanız için nelerin daha uygun olduğuna ve işletmenizin müşterilere tam olarak hangi faydaları sunduğuna bağlı olarak, sosyal medya stratejiniz aşağıdaki örneklerden bazılarını içerebilir:

  • Markanızın toplumdaki algısını değiştirmek
  • Yeni potansiyel müşteriler oluşturmak
  • Ürünler hakkında geri bildirim toplamak
  • Kitlenizi bilgilendirmek veya eğitmek

Kitlenizi iyi tanıyın

İletişim kurduğunuz kişiler hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, görüşmenin içeriği de bir o kadar zengin olacaktır. Bir diğer deyişle, hitap ettiğiniz hedef kitlenin özelliklerini, değer verdiği konuları, ses tonunu ve onu tanımlayan diğer önemli nitelikleri önceden belirlerseniz, sosyal medya paylaşımları yaparken kullanacağınız tasarım dili ve içerik türleri de o kadar çok etkileşim alacaktır. Örneğin bir kaykay markası ile bir bahçe malzemeleri mağazasının paylaşım dili, tonu ve kullandığı görseller arasında çok ciddi farklar olacaktır ki bu zaten olması gerekendir. Hedef pazarınız hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenmek için çeşitli araştırmalar yaparak kitlenizi tanımaya çalışmanız aşağıdaki önemli soruların cevaplarını bulmanızı sağlayacaktır:

  • Hangi sosyal ağlarda yer almalı?
  • Ne zaman paylaşım yapmalı?
  • Hangi içerik türlerini kullanmalı?
  • Nasıl bir marka sesi tasarlamalı?

Kaliteli içerikler oluşturun

Artık sizi kimin takip ettiğini ve onlara neden ulaşmak istediğinizi bildiğinize göre, üçüncü önemli soruyu cevaplamanızın vakti gelmiş demektir: Takipçilerinize tam olarak ne sunacaksınız?

Hedef kitlenize yardımcı olan, onların ihtiyaçlarını anlayan, bir eksiklerini kapatan veya yaşadıkları bir soruna çözüm sunabilen içerikler fark yaratır. Sosyal medya üzerinden yayın yapmaktansa, sohbet etmeyi tercih etmek gerekir. Çünkü sadece markanızın ne kadar harika olduğundan veya sattığınız ürünlerden bahsediyorsanız, hedeflediğiniz kitle ile bağlantı kurmanız çok daha zor olacaktır. Gönderi türü ve biçimine karar verirken, her sosyal platform için hangi paylaşım türlerinin daha etkili olduğunu anlamak faydalı olacaktır. Örneğin Instagram’da paylaşım yaparken sanatsal yönü olan görseller kullanmak, Facebook üzerinden gönderi paylaşırken ise bağlantı içeren daha uzun metinler veya videolar kullanılabilir.

Bütün bu tavsiyelerin yanısıra paylaşım yaparken yaratıcı olmaktan korkmayın: Yarışmalar düzenleyin, soru sorun, anketler yapın, kitlenizi size soru sormaya teşvik edin, takipçilerinizin bilgisini test edin, medya yükleme etkinlikleri düzenleyin, animasyonlu gifler kullanın, öne çıkan müşterileri açıklayın ve Instagram hikayeleri için özel çıkartmalar veya filtreler kullanın.

Genel olarak, hangi içeriğin işe yaradığını anlamanın en iyi yolu izlemek ve öğrenmektir. İçeriklerinizi gönderdikten sonra alınan her reaksiyonu gözlemleyin, paylaşımlarınıza ince ayar yapın ve tekrar baştan deneyin. Ta ki alınan sonuçlar sizi tatmin edene kadar…

Gündemi takip edin

Kaliteli içerikler paylaşırken genellikle hayalgücümüzden faydalanırız. Ancak her gün aynı verimi alacak gönderiler tasarlamak mümkün değildir. Ve bazı günler hangi konuda paylaşım yapacağınızı bilememeniz oldukça normaldir. Bu durumlarda yapılacak en akıllıca şey gündemde olan, herkesin ilgisini çekebilecek güncel konulardan esinlenmektir. Örneğin halihazırda devam etmekte olan bir sohbete katılabilirsiniz. Veya güncel bir konu ile ilgili olaylara farklı bir bakış açısı sunmak etkili bir çözüm olabilir. Mesela yeni trendlerden markanızla bağ kuracak bir şekilde bahsedebilirsiniz. Güncel konularda yorum yapmak, çoğu zaman bir takipçi kitlesiyle doğru zamanda bağlantı kurmanızı sağlayan bir fırsat yaratabilir.

Akıcı bir iletişim kurun

Sosyal medya hesap yönetimi söz konusu olduğunda iletişim kurmayı bilmek gerçekten çok önemlidir. Aynı bir spor dalı ile ilgilenir gibi ele alınmalı ve düzenli şekilde antreman yapılmalıdır. Çünkü takipçileri ile görüşmeye her zaman müsait olan, akıcı bir şekilde sohbet edebilen markalar için hem reaktif, hem de proaktif bir etkileşim kurabilmek önemlidir. Tepkisel ya da reaktif olduğunuzda doğrudan mesajları, gelen bahsetmeleri veya yorumları yanıtlarsınız. Proaktif olduğunuzda ise, sizin hakkınızda konuşan ancak size doğrudan mesaj göndermesi gerekmeyen insanlarla sohbeti başlatan kişi olursunuz.

İletişimi kuran bir insan mı ? Robot mu?

Günümüzde kimse progranmış robotlar veya sesli mesaj sistemleri ile muhattap olmak istemiyor. Sohbet ettiği kullanıcının bir yapay zeka olduğunu farkedenlerin genellikle görüşmeyi terketmeyi seçtiğini biliyoruz. Sosyal medya kullanıcıları karşılarında bir insan olduğunda çok daha sıcak ve yakın bir iletişim kurabiliyor. Diğer uçta gerçek bir insan olduğunu düşünmek, bir markayla ilişki kurmayı da tam olarak bu yüzden kolaylaştırıyor.

Pek çok marka günümüzde sosyal medya ekiplerinin gönderilerini kişisel olarak imzalamasına müsade ediyor.  Ancak gerçek isimleri kullanmanın yanısıra sosyal medya gönderilerini kişiselleştirmenin pek çok farklı yolu var:

  • Bir sohbet başlatmak için beğenmenin ve yorum yapmanın ötesine geçin
  • Paylaşımlarınıza gelen yorumları onaylayın ve soruları yanıtlayın
  • Yorumlara mizah veya sıcaklıkla samimi yanıtlar verin
  • Fotoğraf veya videolarda markanın arkasındaki kişileri gösterin

Tepki süresini hızlı tutun

Hızlı bir yanıt, müşteri memnuniyetini artıran unsurların başında gelir. Sıklıkla sorulan soruların cevaplarını önceden hazırlamak, bir soru geldiği anda çok kısa zamanda geri dönüş yapabilmemizi kolaylaştırır. Takipçilerinizden gelen mesajları asla yanıtsız bırakmamalı ve gerektiğinde onlara gerekli desteği verebilmeniz markanızla müşteri kitleniz arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlayacaktır.

Gönderilerinizi planlayın

Sosyal medya hesaplarınız üzerinden sık sık (genellemek gerekirse, günde bir ila üç kez) gönderi paylaşmak, sosyal akış kısmında yer alan içeriklerinizi güncel ve canlı tutabilmenizi sağlar. Bunun yanında, her gün doğru zamanda paylaşım yapabilmek de önemlidir ve her sosyal medya platformunun kendine has daha çok verim alınan ideal paylaşım saat dilimleri bulunur.

Özellikle birden fazla sosyal medya kanalı üzerinden hesaplar yönetiyorsanız paylaşımlarınızı en verimli saatlere göre planlamanın ne kadar zor bir iş olduğunun zaten farkındasınızdır. Farklı sosyal medya platformları üzerinden gönderi yapmanız gerektiğinde, paylaşımlarınızı gelişi güzel bir biçimde yaparsanız içerik gönderilerinizden verim almanız neredeyse imkansız bir hale gelir. Her sosyal medya kanalının kendine has en verimli saatleri vardır. Eğer bütün mecralar üzerinden etkileşim alabilecek şekilde paylaşımlar yapmaya kendinizi adarsanız, bu seferde bunu başarabilmek adına çalışma masanızdan hiç kalkmamanız gerekecektir.

Bu yüzden sosyal medya hesaplarınızı profesyonelce yönetmek ve bütün gönderilerinizin en verimli saatlerde paylaşılmasını sağlamak için size içeriklerinizi önceden planlamanızı öneriyoruz.

Dijital Panelim hesabınıza giriş yaptıktan sonra Türkiye’nin en çok tercih edilen sosyal medya yönetim aracını kullanarak, sosyal medya gönderilerinizi en doğru zamanlarda otomatik olarak yayınlanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece bütün içeriklerinizi tek seferde planlayıp, ay boyunca her gönderinin hedef kitlenizle doğru gün ve saatlerde paylaşılmasını sağlamış olursunuz.

Gönderileri önceden planlamanın faydaları

▪️ Zaman Kazanmak

Gönderileri önceden planlamak çok ciddi zaman kazandırır. Örneğin haftalık veya aylık gönderi içeriklerinizi tek seferde Dijital Panelim’e toplu olarak yükleyebilirsiniz. Planladığınız bütün gönderiler, seçtiğiniz sosyal medya kanalları üzerinden otomatik olarak paylaşılırken siz tatile çıkabilir veya daha önemli diğer işlerinize zaman ayırabilirsiniz.

▪️ İçerik Yönetimi

Hangi içeriğin ne zaman paylaşıldığını düzenli olarak takip edebilir, aldığınız verimi ölçümleyerek ileriye dönük paylaşım stratejileri geliştirebilirsiniz. Aceleye getirilmiş veya son dakikada karar verilmiş acemi gönderilerin aksine planlama, her zaman içeriğin genel kalitesini arttıran profesyonel bir yaklaşım olarak benimsenir.

▪️ Masaüstünden Paylaşım Yapmak

Özellikle dijital ajanslar ve sosyal medya hesaplarını profesyonelce yönetmeyi tercih eden kurumsal firmalar için, fotoğraf düzenlemek ve bilgisayar üzerinden paylaşımlar yapabilmek gerekli olabiliyor. Bu noktada Dijital Panelim üzerinden gönderilerinizi istediğiniz gibi düzenleyip, hiç yorulmadan planlarken, masaüstü bilgisayarınızdan çalışmanın rahatlığını yaşayabilirsiniz.

▪️ Birden Fazla Hesabı Yönetmek

Birçok sosyal medya kullanıcısı birden fazla hesabı yönetmektedir. Ayrıca farklı kanallar üzerinden çoklu hesap yönetimi yapan ajanslar ve firmalar da çoğunluktadır. Düzenli gönderi paylaşımı yapabilmek ve birden fazla hesap üzerinden etkileşimi yüksek tutabilmek için sosyal medya planlama ve otomasyon panelinden faydalanmak hem hesaplı hem de en verimli seçenek olarak öne çıkmaktadır.

▪️ Akış Alanını Planlamak

En başarılı sosyal medya hesaplarının genellikle oldukça dikkat çeken bir akış estetiği vardır. Planlama, yayınlarınızı görsel olarak biçimlendirmenin de bir yoludur. Böylece gönderilerinizin yayınlandıktan sonra birbirini tamamlamasını sağlayabilir, hesap sayfanıza görsellik katarak farkınızı ortaya koyabilirsiniz.

Faydalı araçlardan yardım almak

Sosyal medya günümüzde rekabetin en üst noktalarda yaşandığı, kıran kırana mücadeleler verilen bir arenayı andırıyor. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımlar ile en çok etkileşim alanların ayakta kaldığı ve var olabildiği diğerlerinin ise sanki hayalete dönüştüğü bir ütopik Dünya gibi. Bu zorlu şartlarda ayakta kalabilmek için, elimize geçirdiğimiz bütün faydalı araçlardan yararlanmaya çalışmalıyız. İşte etkileşim avına çıkanların hayatını kolaylaştırabilecek bir kaç tavsiye:

Görsel düzenleme

  • Adobe Spark, farklı sosyal ağlarda paylaşılacak olan görsellerin gerekli olan ölçülere göre kırpılmasını veya istenilen özelliklere göre düzenlenmesini kolaylaştırır. Ayrıca görsellerinizi doğrudan Dijital Panelim üzerinden de hızlıca düzenleyip direkt paylaşarak veya isterseniz panele entegre edilmiş Adobe Express’in hazır şablonlarını kullanarak zaman kazanabilirsiniz.

Video düzenleme

  • Video paylaşımı yapmak son zamanlarda epey iyi netice zeriyor. Videonun görsellerden veya metinden %1.200 oranında daha fazla etkileşim aldığı biliniyor. Video oluşturabileceğiniz pek çok ücretli veya ücretsiz uygulama var. Ancak iPhone kullanıcılarının ilk tercihi olan Clips uygulaması birkaç farklı sahneyi bir araya getirmeyi ya da videolara müzik ve metin eklemeyi son derece basit bir hale getiriyor. Android cihazlar için de Funimate uygulaması benzer özellikleri kullanıcılarına sunuyor.

GIF kullanımı

  • Hareketli görsel olarak da tabir edilen GIF dosyaları ile oluşturulan animasyonlar epey dikkat çekici olabiliyor. Bir miktar yaratıcılık kullanan sosyal medya içerik üreticileri, son derece etkileyici paylaşımlara imza atabiliyor. Giphy ‘yi kullanarak anahtar kelime üzerinden (“palyaço” veya “kedi” gibi) son derece geniş bir animasyon kitaplığına erişebilir ve sosyal medya paylaşımlarınıza bu sayede biraz neşe katabilirsiniz.

Analiz araçları

  • Sosyal medya paylaşımlarınızın verimini düzenli olarak ölçerseniz, yaptığınız denemelerin hangilerinin başarılı veya başarısız olduğunu kolayca saptayabilirsiniz. Dijital pazarlama söz konusu olduğunda aklınıza gelen bir fikri deneyip, verimini yada aldığı etkileşimi ölçümledikten sonra yola devam etmeniz gerekir. Bu noktada Brandwatch, markanız ve sektörünüz ile ilgili derinlemesine analizler yapıp, oldukça detaylı sosyal medya raporlamaları sunabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sosyal medya etkileşimi neden önemlidir?

Etkileşim, aslında tüm sosyal medya platformlarında geçerli olan bir sıralama ölçütüdür. İnsanlar içeriğinizle etkileşime geçerse, algoritma bu içeriği ilginç ve değerli olarak görecek ve daha fazla kullanıcıya sunacaktır. Bu yüzden yüksek etkileşim, sosyal medya hesaplarınızın daha görünür olacağı ve daha çok kişiye ulaşacağı anlamına gelir.

İyi bir sosyal katılım oranı nedir?

Çoğu sosyal medya pazarlama uzmanı %1 ile %5 arasındaki bir oranın başarılı sayılacağı konusunda hemfikirdir.

Sosyal medya etkileşimi neden önemlidir?

Sosyal medya etkileşimi diğer kullanıcıların içeriğinize nasıl ve ne kadar tepki verdiğini gösterir. Bu içgörüler sayesinde paylaşımlarınızın başarısını ölçümleyip, stratejinizi hedef kitlenizin ilgi alanlaına ve beklentilerine uyacak şekilde düzenlemenize yardımcı olacaktır. İçerik planlaması yaparken sosyal medya etkileşim ölçümlerini hesaba katmak, paylaşımlardan aldığınız verimi kısa sürede oldukça arttırmanıza yarayacaktır.

Sosyal etkileşimin üç temel türü nedir?

Sosyal medya etkileşiminin üç temel türü beğeni, yorum ve tekrar paylaşımdır. Bunun yanısıra, elbette her sosyal medya platformunun ayrıca kendine has etkileşim biçimleri de bulunmaktadır. (Ör: Pinterest’te pinlemek gibi)

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.