Firma ve Kobiler için Instagram Kullanım Rehberi

Okuma Süresi: 5 dak

Instagram’da kişisel hesap yönetmek ile bir işletme profili yönetmek arasında çok büyük fark vardır. Firma ve kobilerin Instagram üzerinden daha geniş kitlelere erişerek büyümesine yardımcı olacak farklı sosyal medya stratejilerini, profesyonel bir şirket profili oluşturmanın püf noktalarını ve bir işletme hesabı ile kişisel profil hesabı arasındaki temel farkları sizin için inceledik.

Instagram Business tarafından yakın zamanda paylaşılan verilere göre, Instagram’ın 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı var ve bunların arasında 25 milyondan fazla profil ticari alana ait. Bu rakam, kaliteli içerik üretmenin karşılığında hangi sektörde olursa olsun bütün firmaların sosyal medya üzerinden daha bilinir hale gelebileceğini gösteriyor. Ayrıca platformun kendi yayınladığı verilere göre, Instagram kullanan kişilerin %90’ının en az bir şirketi takip etmesi kullanıcıların kaliteli içerik sunan markalar ile etkileşime yatkın olduklarını gösteriyor.

Kişisel profil ve işletme hesabı yönetmenin farkları

Instagram üzerinden bir kişisel profil oluşturduğunuz anda, sizin geçmişinizi bilen ve anında takibe almaya hazır bir kitleniz vardır. Bunlar akrabalarınız, okul arkadaşlarınız, öğretmenleriniz, eski iş arkadaşlarınız, üniversiteden tanıdıklar, komşularınız, yazlıktan arkadaşlarınız gibi sizi oldukça iyi tanıyan ve ortak geçmişiniz olan sadık bir kitledir. Bu kitle sıcak bağlantılarınız olan ve sizin paylaşımlarınızı beğenmeye hazır, yüksek etkileşim alabileceğiniz kişilerden oluşur. Ayrıca kişisel profil hesabınız üzerinden kişisel gönderiler paylaşabilmeniz de etkileşimi oldukça arttıran bir durumdur. Örneğin profil hesabınız üzerinden yakın zamanda doğum yapmış kedinizin yavruları ile olan resmini paylaşırsanız, yüksek etkileşim alırsınız. Sevimli kedi yavrularına hele birde onlar sizinse, tepkisiz kalabilecek kişi sayısı az olacaktır. Bu hem kişisel hem de sevimli gönderiyi neredeyse bütün gören yakınlarınızın beğeneceğinden ve yorum yazacağından emin olabilisiniz.

Ancak bir firma hesabı yönetirken kişisel gönderiler gönderme lüksünüz olmaz. Sizi takip edenler de yukarıda tarif edilen akraba, üniversite arkadaşları veya komşularınız gibi sıcak bağlantı halinde olduğunuz bir kitleden oluşmamaktadır. Bu yüzden bir işletme hesabı açtığınızda ilk başta yaptığınız gönderilerin çok fazla etkileşim almamasını garipsememek, aksine normal bir durum olarak kabul etmek gerekir. Eğer çok geniş çevreler tarafından bilinen ve zaten bir marka değeri olan bir firmanın hesabı söz konusu değilse, yeni açılan bir işletme hesabını yönetmek ve bu hesabın gönderileri ile etkileşime geçen sadık takipçi kitlesi oluşturabilmek için çeşitli çalışmalar yapmak gerekecektir.

Kişisel hesap ve işletme hesabının arasında kullanım amacının dışında, arayüz olarak da farklar bulunmaktadır. İşletme hesabının yönetim paneli kullanıcıya bazı ekstra bilgiler sunan, daha gelişmiş bir menü formatına sahiptir:

  • Hikayelerinizin ve tanıtılan gönderilerinizin performansı hakkında gerçek zamanlı bilgi edinmenizi sağlar .
  • Takipçileriniz ve yayınlarınızla nasıl etkileşim kurdukları hakkında size oldukça detaylı bilgiler verir.
  • Çalışma saatleri, konum ve şirketin telefon numarasını içeren bir iletişim düğmesi gibi işlevler eklenebilir.

Instagram’da işletme profili oluşturmak ve yönetmek

1. Hesap oluşturma

Yeni bir hesap oluşturup bunu profesyonel profile dönüştürebilir ya da halihazırda bir kullanıcı hesabınız varsa şu adımları izleyerek şirket profiline dönüştürebilirsiniz: Ayarlara gidin, Hesap sekmesine yönelin ve Profesyonel hesaba geç’e dokunun.

2. Kitlenizi tanımlayın

Şirket profiliniz üzerinden düzenli olarak içerik yayınlamaya başlamadan önce, hangi kitleyi hedeflemek istediğiniz konusunda net olmalısınız. Bir persona kartı veya hedef kitle profili oluşturmak, içerik pazarlama çalışmalarında kesinlikle gerekli olan bir temel stratejidir.

3. Profilinizi optimize edin

Firma profilinizi optimize ederken, oluşturacağımız içerikler ile ilgili hashtag’ler de dahil olmak üzere şirketin kimliğini, iletişim bilgilerini, sunduğu hizmet veya ürünleri net bir biçimde sergilemeliyiz. Öne çıkartmak istenilen ögelere ve firmanın websitesi adresine mutlaka profil bilgileri kısmında yer vermek gerekir.

4. Tutarlı içerikler oluşturun

İçerik üretmeye başlamakdan evvel, hedef kitlemiz üzerinde daha büyük bir etki yaratmak için ele almak istediğimiz konular, yayınlarımızın yapısı ve hatta yayın anı gibi konuları netleştirmiş olmak gerekir. Ayrıca takipçilerimizin içeriklerimizi net bir şekilde algılaması için, akış kısmında firma kimliğini yansıtan bir tasarım bütünlüğü ve görsel bir estetik oluşturmaya gayret etmek gerekir.

5. İstatistikleri görüntülemek

Hesap yapılandırma bölümünde, takipçilerinizin gelişimini, hesabınıza yapılan ziyaretleri, demografik özellikleri ve yayınlarınızda kaydedilen etkileşim düzeyini görebileceğiniz bir istatistik bölümü bulunmaktadır. Özellikle reklam çalışmaları yaparken alınan verimi ölçümlemek üzere, düzenli olarak istatistik verilerini kontrol etmek ve gerektiğinde reklam içeriği ile ilgili düzenlemeler yapmaktan çekinmemek gereklidir.

Firma hesabı olarak Instagram’da takipçi arttırmak

Instagram hesaplarına daha popüler bir görüntü vermek üzere, takipçi satan platformlar bulunmaktadır. İlk bakışta azıcık bir ücret karşılığında birkaç bin takipçi satın almak mantıklı gibi görünse de, aslında beğeni ve takipçi satın alma işlerine hiç bulaşmamak işletme hesapları için daha doğru olacaktır. Ayrıca takipçileri ile oluşacak etkileşimin düzeyi, takipçi sayısından daha fazla olması gereken bir değerdir. Bu yüzden etkileşim alacağınız sayının çok üzerinde bir takipçi miktarınız var ise, bu durum size faydadan çok zarar sağlar ve işletmeler açısından özellikle tavsiye edilmeyen bir uygulamadır. Instagram’ı iş için kullanmanın gerçek amacının, sosyal medya üzerinden ilişkiler kurarak ve içeriklerimiz aracılığı ile takipçilerimizin hayatına değer katarak hedef kitlemiz üzerinde bir etki yaratmak olduğunu daima hatırlamak önemlidir. Amacımız yayınlarımızla potansiyel müşterileri etkilemekse, öncelikli olarak hedef kitlemiz için değerli içerikler oluşturmaya odaklanmalıyız.

1. Gönderilerinizde hashtag kullanın

Yayınlanan içeriği sınıflandırmak ve hedef kitleye daha doğru bir biçimde ulaşabilmek için kullanılan en etkili yöntem, hashtag kullanımıdır. Hashtag seçimi yaparken, hedef kitleniz tarafından popülerliği benimsenmiş olan ve firmanızın verdiği hizmetler yada iş alanı ile ilgili anahtar kelimeler seçmeniz gerekir. Pek tabi ki, paylaşımınızın içekleri ile de alakalı olması esastır. Hashtag seçimi esnasında, All Hashtag, Copy.Ai, Inflact gibi içerikleriniz ile alakalı çeşitli anahtar kelimeler oluşturan faydalı araçları kullanmak oldukça iyi bir çözüm olabilir.

2. İçeriğinize özen gösterin

İyi sunulmuş içerikler, potansiyel takipçilerin dikkatini çeker ve firmanızın sosyal medya topluluğunu oluşturan takipçi üyelerinizin markanıza duyduğu sadakati güçlendirir. Bu konuda ilk olarak kullandığınız görsellere odaklanmak gerekir. Paylaşımlarınızda yer alan görseller mümkün olduğunca size ait olmalı. Ayrıca gönderilerinizin özgünlüğünü kaybetmemek açısından görsel satış sitelerinde yer alan fotoğrafları da kullanmaktan kaçınmak doğru bir karar olacaktır. Aksi halde, kullanım hakkı bedelini ödeyen diğer bütün firmalardan hiçbir farkınız kalmaz. Aynı şekilde gönderilerinizde yer alan metinler bir yerden kopyalanmış olmamalıdır. Olabildiğince kısa, net ve özgün içerikleri hedef kitlenizin anlayacağı bir ton kullanarak sunmaya özen göstermeniz yerinde bir strateji olacaktır.

3. Instagram Hikayelerini kullanın

Instagram’ın hikaye formatı bütün diğer sosyal medya kanallarına fark atan, izlenme oranları çok yüksek bir paylaşım çeşidi olarak oldukça dikkat çekiyor. Aynı zamanda bir instagram tanıtım formatı da olan hikayeler, video veya görsel içeren 1080×1920 piksel ebatlarındaki gönderilerden oluşabiliyor. Bu kısa videoların (en çok 15 saniye) izlenme ve etkileşim potansiyellerinin yüksek olması verdikleri mesajın kısa ve net olmasından kaynaklanıyor. Bu sebeple, firma hesabı üzerinden kaliteli içerikler oluştururken daha büyük bir etki yaratmak üzere, hikaye formatından belirli aralıklarla düzenli olarak faydalanabilirsiniz.

4. Diğer kullanıcılar ile etkileşim kurun

Sosyal ağlar, genel olarak iki yönlü iletişim kanalları olmaları sebebiyle diğer geleneksel yayın kanallardan ayrılmaktadır. Sosyal medya kanalların tamamı etkileşimde bulunan, içerik paylaşan ve diğer kullanıcılar ile iletişim kurmayı seven kişiler sayesinde varlıklarını sürdürebilmektedirler. Bu yüzden sosyal medya algoritmaları bizleri diğer şirketler veya kullanıcılar ile etkileşimde bulunduğumuz için ödüllendirecek şekilde tasarlanmıştır. Sosyal medya kanalları pasif ve tek düze kullanıcıları sevmez, onları asla öne çıkartmaz. Bir diğer deyişle, Instagram’da firma hesabımız üzerinden sadece reklam içerikleri yayınlamak yeterli olmayacaktır. Firma hesabı olarak, takipçilerimizle olabildiğince organik etkileşimlerde bulunmak ve kendi kitlemizin gerçekten etkileşimde bulunmak isteyeceği türde paylaşımlar yapmamız başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.

5. Yeni güncellemelere dikkat edin

Sosyal ağların en büyük avantajlarından biri de sürekli gelişmeleridir. Nispeten kısa bir süredir var olmalarına rağmen, toplum üzerindeki güçleri şimdiden apaçık ortadadır. Ancak şirketler için bu durum bazen takip etmesi zor bir hal alabilir. Gündem dışı kalmamak, demode olmamak ve rakiplerimizden geride kalmamak için sürekli olarak sosyal medya trendlerini takip etmek gerekir. Sosyal ağlar zaman zaman yeni özellikler sunar veya var olanları güncelleyebilir. Yapılan bütün değişiklikler aslında şirket profilimizi daha da öne çıkaracak özellikler içiyor olabilir. Bu yüzden sosyal medya kanallarının sunduğu yenilikleri düzenli olarak takip etmek ve gerektiğinde güncellemelerin verimini test ederek yeni pazarlama yöntemleri üzerine çalışmak gayet iyi neticeler verebilmektedir.

6. İstatistiklerinizi analiz edin

Pazarlamada kısa veya uzun vadeli hedeflerimize dayalı olarak kampanyalarımızın performansını neredeyse otomatik bir şekilde ölçmemize ve izlememize yarayan KPI’lar çok önemlidir. KPI yada ingilizce adıyla Key Performance Indicators Türkçe’de anahtar performans göstergeleri ismiyle de anılmaktadır. Bir firmanın performansını veya pazarlama stratejisini ölçümlemek için referans görevi gören KPI metrikleri düzenli olarak takip edilmelidir. Bu yüzden istatistik analizleri yaparken KPI değişkenlerini düzenli olarak ölçümleyerek ilerlemek yerinde bir strateji olacaktır. Çünkü pazarlama KPI’larının tanımı, gerçekleştirilen eylemlerden sonraki analizleri yapabilmek için temel bir gerekliliktir. Metriklerinizin analizini gözlemlemek, pazarlama stratejinizin Instagram’daki veya herhangi bir diğer sosyal ağdaki performansını anlamak için şarttır.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.