Dijital İçerik ve Gönderileri Yeniden Kullanmak

Okuma Süresi: 4 dak

Önceden yayınlanmış olan dijital içerikleri yeniden kullanmak dijital medya uzmanları tarafından ‘content repurposing’ olarak tanımlanır.  Paylaşılmış olan bir içeriği yeniden kullanmak ve yayın akışında bu içeriği zaman zaman tekrardan yayınlamak, bilinçli bir şekilde yapıldığı taktirde çeşitli faydalar sağlayacaktır. Yanlız tekrardan kullanılacak olan içerikleri sadece yayın tarihini değiştirerek paylaşırsanız, bu işlemin sizlere faydadan çok zararı olur. Örneğin eski içeriğinizi tekrardan yayına alırken, metinlerinizi güncellemeyi, bir miktar düzenleme yapmayı, hatta yeni görseller ile biraz renk katmayı hedeflemeniz gerekir. Böylece güncellenmiş içeriklerinizle daha geniş kitlelere ulaşabilme şansını yakalamış olursunuz. Ayrıca içeriklerinizi yeniden yayınlamadan önce daha evvelki ve sonraki paylaşım verileriniz ile karşılaştırmak üzere, okunma ve beğeni sayılarını mutlaka her seferinde kayda almanızda fayda olacaktır. Bu sayede içerikleriniz her düzenlemeden sonra optimize edilmiş olacaktır ve arama motorları tarafından her defasında daha yüksek kalite puanlaması elde etmeye başlarsınız.

İçerikleri Yeniden Kullanma Sebebi

Var olan bir içeriği yeniden kullanmadaki amaç, eski içeriği güncelleyerek tekrardan geçerli bir hale getirmektir. Çoğu zaman içerik paylaşırken geçerliliği olan bazı maddeler zaman geçtikçe önemlerini veya doğruluğunu kaybedebilir. Bu durumda internet üzerinde günv-cel olmayan veya artık bir geçerliliği bulunmayan yanlış bilgiler paylaşacağınıza, bu içerikleri güncelleyip düzenledikten sonra tekrardan paylaşmanız gerekecektir. Ayrıca içerik ürettikçe bu konuda uzmanlaşmanız kaçınılmazdır. İlk yayınlarınızda belirli kriterlere uymaya özen gösterirsiniz ancak zaman geçtikçe bu kriterlerin o kadar da önemli olmadığını farkettiğiniz olmuştur. Veya bir içeriği biraz zaman geçtikten sonra tekrardan düzenlerken hiç beğenmediğiniz, içinizden ben bunu nasıl yayınlamışım dediğiniz de mutlaka olmuştur. Zaman geçtikçe ve sizin tecrübeniz arttıkça, eski içeriklerinizi düzenlemeden duramayacağınızı göreceksiniz.

İçeriğin yeniden kullanım amacına yönelik etkili stratejiler belirledikçe, yeni kitleleri çekmek ve onlar ile güçlü bağlar kurmak gittikçe kolaylaşacaktır. Bir içeriğin yeniden kullanımı, sitenizde şimdiye kadar paylaştığınız içeriğin geri dönüşümden geçirilerek yeniden kullanılması olarak da adlandırılır. Yayına alınacak içerikler yeni yazılmış veya var olanın tekrardan düzenlenmiş versiyonları da olsa, kaliteli içerikler oluşturmak her zaman bir miktar çaba, deneyim ve zaman gerektirecektir.

Yeniden Kullanım ve SEO

Sizlerin de iyi bildiği üzere, internette hergün yayınlanan tonlarca yeni bilgi var. Bu bilgi karmaşası içerinde bilgileri süzgecinden geçiren bütün arama motorları optimizasyonu ölçümleyerek en doğru bilgiyi internet ortamına sunan içerikleri daima en üst sıralarda gösteriyor. İçerikleriniz ise tam olarak bu sayece daha geniş kitlelere ulaşabilir. SEO veya arama motoru optimizasyonu sayesinde, tanıtımlara daha az harcama yaparak çok daha kaliteli ve kıymetli bir organik trafik elde etmeniz mümkündür.

İçerikleri Yeniden Kullanmak İçin Tavsiyeler

1. Eski blog yazılarını yenileyin

Blog yazısı hazırlarken, içeriklerinizin güncel olması önemlidir. Ancak bu sadece yeni yazılan içerikler için geçerli olan bir kural değildir. Örneğin daha evvel yayınlanan bir yazınızda 2019 yılında trend olan şapkalardan bahsettiyseniz, verdiğiniz bilgiler o sene için doğru olsa bile, daha sonraki yıllarda bu yazınız geçersiz bir hale gelecektir. O yıl ki şapkalar artık kimsenin ilgisini çekmezken, okuyucularınız içerisinde bulunduğumuz yılın şapka modellerini görmek isteyecektir. Bu sebeple eski blog yazılarınızı düzenli olarak güncel bilgiler doğrultusunda yenilemeyi unutmayınız.

2. Podcast formatını kullanın

Podcasting ses formatındaki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, söyleşiler, vs. gibi) internet üzerinden yayınlanabilen haline verilen isimdir. Her zaman diliminin, her kullanıcı türünün veya her yaş grubunun podcast beklentileri değişkenlik göstermektedir. Genel olarak Podcast’ı, ‘Sesli blog’ formatı olarak tanımlayanlar da vardır.

Bazı yazılarınızı sesli olarak kaydettikten sonra, podcast olarak yayınlarsanız, başarılı bir yeniden değerlendirme stratejisi uygulamış olursunuz. Zira Dünya’da en çok satış yapan, en popüler markalar bile podcast formatını kullanarak satışlarını arttırmayı ve ürünlerine dikkat çekmeyi hedefliyorlar. Unutmayın ki dinlemek, her zaman okumaktan daha az yoran ve gerçekleştirmesi çok daha kolay bir eylemdir.

3. Bir infografik oluşturun

Yazı formatında sunulmuş bir içeriği infografik şekline soktuktan sonra yayınlamak, gerçekten olabilecek en başarılı yeniden kullanım örneklerinden bir tanesidir. Görselliğin sağladığı bütün avantajları kullanabileceğiniz infografikleri hem bilgilendirme hem de okuyucuyu sıkmadan veri sunma biçimi olarak kullanabilirsiniz. olduğu için diğer yazılarınızdan daha çekici olmalıdır.

İnfografik tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar vardır. Bunlar veri kaynakları, istatistiksel bilgiler, içerik, görsel unsurlar ve asıl amaç olarak sıralanır. Kullanılan renkler, görseller ve içerikler son derece kısa ve net tutulmalıdır. Uzun bir metin içeriğini yeniden tasarlama stratejisi olarak infografikler üretmek çok dikkat çeken, etkili ve iddialı bir yöntemdir.

4. Videolar yayınlayın

Günümüzde en az blog yazıları kadar, videolar da çok ciddi miktarlarda izlenme ve etkileşim almaktadır. Önceden yayınlanmış olan blog gönderilerinizi videolara dönüştürmek, insanların okumaya üşendiği veya zaman bulamadığı kısımları da anlamalarını sağlar. Ayrıca uzun blog yazılarını okumak yerine, insanların işini hayli kolaylaştıran video formatını izlemelerini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, video pazarlama günümüzde en çok tercih edilen reklam formatlarından birisidir. Bunun sebebi elbette video formatının en çok tercih edilen olmasıdır.

Yazılı İçeriklerinizi Video Formatına Dönüştürmenin Faydaları:

  • SEO çalışmalarınıza çok büyük katkısı olur. Video içeriği, arama motorlarında organik keşfedilebilirlik seviyenizi artırmanıza mutlaka yardımcı olacaktır.
  • İçerik dönüştürme ile sıfırdan içerik oluşturmanıza gerek kalmaz, mevcut içeriğinizin videosunu çekerken zamandan tasarruf edersiniz.
  • Açıklayıcı videolar, yoğun veya karmaşık konuları kolayca aktarabilmenize olanak tanır. Yazılı olarak açıklaması birkaç bin kelime gerektiren bir konuyu, video formatında yalnızca bir dakikalık bir sürede aktarabilirsiniz. Benzer şekilde, şayet teknik bir konuyu anlatmanız gerekiyorsa, uzun yazılı kılavuz metinleri yerine adım adım tarif videoları çekmeniz gerçekten çok daha etkili olacaktır.
  • Sektörünüzdeki düşünce liderleriyle görüşmek, birlikte video söyleşileri çekmek, çevre edinmenize ve değerli bağlantılar kurmanıza da yarar.
  • Facebook’ta varsanız, muhtemelen bütün bir yemek pişirme işlemini sadece 30 saniyelik bir videoya dönüştüren gif formatındaki yemek tarifi videolarını görmüşsünüzdür. Elbette bu hızlandırılmış videolar sadece yemek gifleriyle sınırlı değil; İnşa edilen bir evden, tadilattan önce ve sonrasına kadar hemen hemen her alanda hızlandırılmış videolar çekebilirsiniz.

5. Bir E-Book oluşturun

Son zamanlarda kitap severler arasında oldukça popüler hale gelen e-book formatı, birçok avantaj sunduğu için normal kağıt kitaplardan daha çok tercih edilmeye başlandı. E-kitaplar cepte ve çantada kolaylıkla taşınabilmesi birçok kişi tarafından tercih edilmelerinin en önemli sebebi. Bu kitapları günümüzde Pdf, ePub, Mobi gibi farklı dosya formatlarında edinmek mümkün. E-book ürünlerinin sevilme nedenleri arasında uygun fiyat, ağaç ve çevreyi korumasının yanısıra, sonsuz alternatifler sunarak edebiyat ortamının gelişmesine sağladığı katkılar gösterilmekte. Şayet sizinde bloğunuzda niş bir konuda yazılar bulunuyorsa, bu içeriklerinizi bir e-book formatında yayınlamayı düşünebilirsiniz. Çünkü farklı farklı formatlarda yayın yaptığınızda, her zaman daha geniş kitlelere erişme şansını yakalarsınız.

6. Blog yazılarından çevrimiçi kurs verin

Bir konuda tecrübe sahibi iseniz ve konu ile ilişkili derin bilginiz varsa, bu deneyiminizi bir kurs programı hazırlamak için kullanabilirsiniz. Örneğin yemek pişirmek konusunda engin bilgilere sahipseniz ve bu bilgileri sitenizde blog olarak yazdıysanız, blog yazılarınızı baz alarak bir kaç ders seansı oluşturabilir ve bir aşçılık kursu vermeyi düşünebilirsiniz. Kurslarınız popülerleştikçe takipçi kitleniz genişler. Sizin isminiz bilinmeye başladıktan sonra da, artık blogunuzun ziyaretçi sayısı ve okunma oranları tavan yapmaya başlar. Bunu başarmak için, ilk yapmanız gereken en çok trafik alan içeriklerinizi belirlemek ve bunları vereceğiniz kursun program içeriğine mutlaka dahil etmek.

7. Organik görünürlüğünüzü artırın

Ücretli reklamlara ne kadar yatırım yaparsanız yapın, ne yazık ki asla organik erişim kadar etkili olmayacaktır. İçeriklerinizi yeniden kullanmak, organik görünürlüğünüzü artırmaya yardımcı olur. Bu sebeple SEO puanlarınızı iyileştirmek, arama motorları ile iyi ilişkiler kurmak ve organik trafiğinizi arttırmak için içeriklerinizi yeniden kullanmak üzere düzenlemeyi mutlaka öğrenin.

8. İçeriğinizi resimler ile özetleyin

Sitenizde yer alan içeriklerde dikkat çekici ve her yerde olmayan, özgün içerikler paylaşırsanız elbette çok daha fazla etkileşim alırsınız. Görüntü, fotoğraf, grafik öge veya herhangi bir görseli kullanmak, içeriğinizi yeniden tasarlarken size fayda sağlayacaktır. Görseller ile beslediğiniz yazılı içerikler hem daha ikna edici, hem de çok daha ilgi çekici bir görüntü sergiler. Gönderilerinizin içeriği ile alakalı görsel grafikler kullandığınızda, bazen içerikleriniz yayın anından dakikalar sonra hiç beklemediğiniz kadar çok kullanıcıya erişebilmektedir. Hatta başarılı veya eğlenceli grafikler tasarlarsanız, içeriklerinizin görsellerinin sosyal medya üzerinden bir anda viral olduğunu bile görebilirsiniz. Bu sebeple daha fazla kullanıcıya erişebilmek adına, görsellikten olabildiğince çok faydalanmaya gayret edin.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.