En Başarılı B2B Pazarlama Stratejileri

Okuma Süresi: 5 dak

Marka bilinirliği oluşturmak ve sosyal medya üzerinden firma tanıtımı yapabilmek için, ilk önce başarılı B2B sosyal medya pazarlama stratejileri geliştirmek gerekmektedir.

İstatistiklere göre sosyal medya reklamları, arama motorlarından sonraki en başarılı ikinci B2B sosyal pazarlama yöntemi olarak tanımlanıyor. Sosyal medyayı kullanan yoğun kitleleri hedefleyen IBM, Dell, HubSpot gibi kurumsal şirketler, doğru kullanıldığında tüm işletmelerin sosyal medyada başarılı olabileceğinin göstergesidir. Ürünlerinin teknik doğasına rağmen bu şirketler, kitlelerinin ilgi alanlarına ulaşabilmiş ve marka bilinirliğini sosyal medya üzerinde sürekli canlı tutmayı başarmıştır.

SMART hedefler belirleyin

Başarılı bir B2B pazarlama stratejisi oluşturabilmek için, ilk önce doğru hedefler belirlemek gerekir. Her ölçekten işletmenin sosyal medya üzerinden kendi kulvarındaki diğer işletmeler ile kıyasıya bir rekabet içerisinde olduğu bu yıllarda etkili bir B2B sosyal medya stratejisi geliştirmenin en iyi yolu, başarısı daha önceden defalarca kanıtlanmış  yöntemlerden bazılarını kullanmak olabilir.

Sosyal medya, perakende sektörü ve B2B işletmeler için farklı olanaklar sunmaktadır. Ayrıca e-ticaret girişimleri, sosyal medyanın avantajlarından maksimum düzeyde yararlanabilir ve satışlarını B2B satışlarından nispeten çok daha kısa sürede artırabilir. Bu nedenle çoğu B2B işletmesi, B2B sosyal medya pazarlama stratejilerini satış odaklı olmaktan çok, pazarlama hunisi stratejileri kapsamında değerlendirmeyi tercih etmektedir.

Sosyal medya stratejilerinin genellikle belirli hedeflere dayanması gerekir. SMART tekniği, bunu yapmanın en iyi yollarından biridir. Pazarlama ortamlarında oldukça popüler olan iş modeli adını, ana prensiplerini oluşturan beş önemli kelimeden almaktadır. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibi tanımlanır:

  • Specific (Kesin)
  • Measurable (Ölçümlenebilir)
  • Achievable (Gerçekçi)
  • Relevant (Mantıklı)
  • Time bound (Zamana uygun)

Kesin

Hedefleme, mümkün olduğunca net ve kesin olmalıdır . Neyi başarmak istediğiniz, hedefin kim olduğu, karşılaşabileceğiniz sorunların neler olduğu ve projenin her bir bölümünden kimin sorumlu olacağı en baştan çok açıkça netleşmiş olmalıdır.

Ölçümlenebilir

Ölçülemeyen bir şey, düzeltilemez ve iyileştirilemez. Hedefe ne zaman ulaşılacağını belirlemenin nesnel veya sayısal bir yolu olmalıdır . “Ne kadar” ve “ne zaman” gibi soruları mutlaka cevaplayabilmelisiniz. Örneğin bir pazarlama kampanyasının etkinliğini istediğiniz zaman ölçmenize yardımcı olacak KPI’ları belirlemek ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını zaman içinde düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Şayet zamanında doğru hedeflere ulaşılamıyorsak, hataları erkenden tespit etmek ve gerekli düzenlemeleri vaktinde yapmak gerekir.

Gerçekçi

Konulan hedefler, şirketin ve B2B sektörünün kısıtlamaları dahilinde gerçekçi veya erişilebilir olmalıdır. Başarma hırsına sahip olmak önemlidir elbette ancak yanlış beklentilere de kapılmamak gerekir. Ulaşılamaz hedefler koymanın kimseye bir faydası yoktur. Ayrıca bir taraftan pazar eğilimlerini, rekabeti ve diğer firmaların geliştirdiği stratejileri takip etmek ve sürekli analiz etmek gerekir. Firmanızın kaynaklarını değerlendirirken kendinize sürekli olarak şirketinizin hedefe nasıl ulaşabileceğini sormalısınız. Koyduğunuz her hedefe ulaştığınızda, stratejinizin ana hatları doğrultusunda, yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

Mantıklı

Potansiyel müşteri yaratma hedefinin, bir şirketin küresel stratejisiyle uyumlu olması çok önemlidir. Bunun böyle olup olmadığını öğrenmek için, hedeflerinizin üzerinden bir kez daha geçerken kendinize bu hedefleri neden başarmak istediğinizi sorabilirsiniz. Bu soruya vereceğiniz cevaplar koyduğunuz hedeflerin gerçekten mantıklı veya önemli hedefler olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Pazarlama çalışmaları yürütürken, boşa kürek çekmemeli, her daim zaman ve nakit kaybından işletmemizi korumaya odaklanmalıyız. Bunun yanında kendinize bu hedefe odaklanmak için doğru zaman olup olmadığını ve mevcut şirket durumuna uygun olup olmadığını da sormanız yerinde olacaktır.

Zamana uygun

Ölçülebilir ve spesifik olması gereken bir hedefin başarılabilmesi için bir son teslim tarihi konulmalıdır. Aksi takdirde pazarlama stratejileri sadece bir hayalden ibaret veya bir dilek gibi algılanır. SMART hedeflerinin genellikle kısa vadeli bir odağı vardır. Ancak bunları daha uzun vadeli hedeflerle birleştirirseniz, B2B pazarlama stratejiniz çok daha ilginç bir hal alabilir. Son teslim tarihine ek olarak, günlük veya haftalık olarak gerçekleştirilecek görevlerin ve hedeflerin daha ayrıntılı bir çizelgesinin oluşturulması da tavsiye edilir.

Müşteri odaklı bir B2B sosyal stratejisi oluşturun

B2B sosyal medya stratejinizde veya ürün geliştirme çalışmaları yaparken, çeşitli odak noktaları belirlemek iyi bir fikirdir. Örneğin rakip, ürün veya teknoloji odaklı olmayı seçebilirsiniz. Ancak Amazon CEO’su Jeff Bezos’un da altını çizdiği gibi, müşteri merkezli yaklaşım her zaman en çok verim ve etkileşim alınan yöntemdir.

Müşteriler her ne kadar mutlu olsalar da, farkında olmadan genellikle şikayetlerini dillendirmeye çok daha fazla meyilli oluyorlar. Bu sebeple, üreticilerin sadece ürünlerine veya satışa odaklanın dışında, müşterilerini memnun tutmak gibi de bir yükümlülükleri bulunmaktadır. Zira küresel e-ticaret endüstrisinin katalizörlerinden biri olarak, müşteri memnuniyeti artık pazarlama aşamalarının merkezine taşındı ve müşteri geri bildirimleri ürün geliştirmenin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Amazon ilk kurulduğu senelerden beri, müşterilerini dinleyerek ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayarak proaktif bir müşteri hizmetleri deneyimi sunmanın peşindeydi. Müşterilerden satın aldıkları ürünler hakkında yorum yapmalarını ve alışveriş süreçleri boyunca müşteri destek ekibinin yardımcı olup olmadıklarına ilişkin anketler sunarak, her zaman gelen yorum ve derecelendirme ölçümlerine göre pazarlama stratejileri belirledi ve kısa zamanda zirveye çıktı.

B2B sosyal medya pazarlama stratejileri geliştirirken nereden başlayacağınız konusunda tereddüt ediyorsanız, ilk olarak müşteri kimliğine bürünmeyi denemenizi tavsiye ederiz. Çünkü kullanıcı merkezli tasarım ve pazarlamanın odak noktası, ürününüzü satın alan veya satın alabilecek kişilerin bir arketipi üzerine kuruludur.

Müşteri kitlenizin hangi sosyal medya platformunu kullandığı ve hangi içerikler ile iletişime geçtiklerini onlarla etkileşime geçerek öğrenin. İdeal müşterinize ne tür faydalar sağlayabilirsiniz, onlara en çok nasıl yardımcı olabilirsiniz gibi konuları sürekli değerlendirmeniz gerekmektedir. Sizin ürünlerinizin içeriğinden çok müşterilerinizin, kendi sorunlarına odaklandığını ve bu sorunlara yönelik önerdiğiniz çözümler ile ilgilendiklerini de unutmayın.

Daha başarılı bir kullanıcı deneyimi sunmak için, müşteriler için eğitici ve bilgilendirici içerikler oluşturmak iyi bir fikir olabilir. Ayrıca etrafınıza güven vermek ve şeffaf olabilmek açısından müşteri hikayelerini, yorum ve değerlendirmeleri de mutlaka B2B sosyal stratejinizin bir parçası olarak pazarlama aşamalarına entegre etmeyi düşünün.

Tutarlılığı koruyun

İşte de, aynı yaşamda olduğu gibi tutarlı olmak gerekir. Sadece içerikler oluşturup sosyal medyadan bunları paylaşmanız sizi büyük ihtimalle beklediğiniz sonuçlara ulaştırmayacaktır. İçerik oluşturmak adına, bir konuyu araştırmak, metinler hazırlamak ve bunları gönderi formatında her platforma göre uyarlayıp doğru zamanda paylaşmak işin bir kısmı. Ancak stratejinize mutlaka dahil etmeniz gereken bir diğer kısım da hazırladığınız içeriklerin sadece sosyal medya üzerinden değil, aynı zamanda ağızdan ağıza veya ingilizce tabiri ile ‘word of mouth’ yöntemi ile daha geniş kitlelere ulaşabilme potansiyeli olan, akıllı içerikler oluşturmayı deneyin. Tekrar tekrar paylaşılabilecek , çevrimiçi tartışmalar yaratabilecek, kaliteli, eğlenceli veya dikkat çekici içerikleri ara sıra paylaşmak inanın her gün standart düzeyde içerikler yayınlamaktan çok daha büyük fayda sağlar.

Sosyal medya stratejileri geliştirirken tutarlılığı korumanın bir başka yolu da paylaşım takvimi hazırlayıp, sosyal medya gönderilerinizi önceden planlamaktır. Bunu yaparken zaman kaybetmemek ve dağılmamak için, DijitalPanelim.Com olarak sizlere sunduğımız faydalı araçlardan yararlanabilirsiniz. Bu faydalardan bazıları: Instagram, Twitter, Facebook, Linkedin, Whatsapp, Youtube, Google My Business ve Pinterest hesaplarınızı tek bir noktadan yönetmek, bütün gönderilerinizi bir kerede planlayıp ay boyunca otomatik olarak paylaşılmasını izlemek, görsellerinizi kolayca düzenleyebilmek, otomatik olarak logolarınızın eklenmesini sağlamak veya tekrarlı paylaşımlar yapmak olarak sıralanabilir.

DijitalPanelim.Com sayesinde hem zamandan tasarruf edersiniz, hem de bir sosyal medya ajansına ücret ödemeden veya ekstra bir efor sarfetmeden sosyal hesaplarınızı ve gönderilerinizi her zaman güncel tutmanın rahatlığını yaşarsınız. Dijital Panelim üzerinden sunduğumuz özellikler, sosyal stratejinizi ölçeklendirmenize ve hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Çalışanlarınızı benimseyin

Çalışanlar bir şirketin en değerli zenginlikleri arasında yer alır. Çalışanların firmalarına olan bağlılığı veya marka savunuculuğu, en basit tarifiyle bir şirketin o şirket için çalışan insanlar tarafından yaptığı tanıtımıdır. Marka değerlerinin en organik paylaşım şekli olduğu için, aynı zamanda sürdürülebilir bir B2B sosyal medya pazarlama yöntemidir. Çalışanlarına güven veren işletmelerin, pazarlama açısından benzersiz bir kapasitesi vardır ve sistemin içerisinde yer alanların olumlu değerlendirmeleri, potansiyel müşterileri doğrudan etkilemenin en iyi yoludur.

Platforma göre içerik özelleştirme

Doğru yerde, doğru içerikle yer almak önemlidir. Çünkü ancak bu şekilde içeriklerinizden verim almanız mümkün olacaktır. Siz en etkileyici içeriği de hazırlasanız şayet o içerik için hedeflediğiniz müşteri kitlenize erişmez ise, içeriklerinizden bir verim almanız mümkün olamaz. Elbette bir marka olarak hikayelerinizi anlattığınız tek bir marka sesi veya ses tonunuz vardır. Ancak her sosyal platform için bu ses tonunu iletişim kurduğunuz platformun özelliklerine göre ayarlamanız ve çeşitli varyasyonlar türetmeniz gerekir.

B2B sosyal medya pazarlama çalışmaları yürütürken, internette yayınlanan pek çok veri ile karşılaşacaksınız. Örneğin İçerik Pazarlama Enstitüsüne göre en B2B dostu platformlar LinkedIn, Twitter, YouTube, SlideShare, Instagram olarak tanımlanmış. Bu veriden yola çıkarak günümüzde pek çok pazarlama uzmanı Facebook ve LinkedIn karşılaştırmaları üzerinde araştırmalar yapıp en çok hangisinden verim alabileceklerini saptamaya çalışıyorlar.

Rapor ve Analizleri inceleyin

B2B sosyal medya pazarlamasının en iyi tarafı belki de yapılan çalışmaların etkisinin ve veriminin çeşitli zaman dilimlerinde ölçümlenebilmesi ve karşılaştırılabilmesidir. Ölçümlenebilen herşey daha iyi bir hale getirilebilir. İçeriklerinizin ve pazarlama çalışmalarınızın verdiği sonuçları takip edebilmenin tek mantıklı yolu budur.

Sosyal medya takipçilerinizin sayısı veya gönderiler ile etkileşimini ölçümlemek, işletmelerin dijital pazarlama planını oluşrabilmeleri için yeterli verileri sağlamaz. Dijital ortamda başarıyı hedefleyen bir B2B şirketinin odaklanması gereken konular aşağıda listelenmiştir:

  • İçeriğinizin tekrar paylaşım oranı ne kadar?
  • Hangi gönderiler daha yüksek etkileşim sağlıyor?
  • Hangi gönderiler en yüksek tıklamayı alıyor?

Bazı önemli sosyal medya KPI‘ları ise aşağıdaki gibi tanımlanıyor:

  • Sosyal medyadan gelen organik veya reklamlı web sitesi ziyaretlerinin oranları
  • Sosyal medyadan gelebilecek olası potansiyel müşteri sayısı
  • Potansiyel müşterilerin sosyal medyadan satışa dönüşme oranları

Tahmini istatistikler ve genellemeler üzerinden çalışmaktansa, her bir platformun gerçek performansını görebilmek önemlidir. Bütün sosyal medya kanalları üzerinden karşılaştırmalar yapmak sosyal medya etkinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Sonuçları değerlendirdikçe, sonraki adımlar ile ilgili daha doğru kararlar alabilecek bilgilere zamanla erişebileceksiniz. Reklamları nerede, ne zaman yayınlayacağınıza veya hangi kanaldan tamamen çıkmanızın firmanız için daha iyi olabileceği gibi konularda yaşadığınız tereddütleri artık geride bırakmış olacaksınız. Raporlama bu sebeple her türlü dijital girişimin, bütün aşamalarında faydalanabileceği çok etkili bir araçtır.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.