WordPress Sitesi İçin Güvenlik Kontrolleri

Okuma Süresi: 3 dak

WordPress, profesyonel görünümlü web sitelerini hızlıca oluşturmak için kullanılan harika bir çözümdür. Ancak WordPress tabanlı bir sitenin sorunsuz çalışmasını sağlamak için belirli aralıklarla güvenlik kontrolleri ve düzenli bakım yapmak gereklidir. Bu yazıda tüm WordPress site sahiplerinin her ay yapması gereken en önemli dokuz kontrol işlemini ele alacağız.

Güncellemeleri kontrol edin

WordPress sitenizi güvende tutmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden birincisi WordPress’in en son sürümünü ve yüklediğiniz tüm eklentileri veya temaları güncellediğinizden emin olmaktır. WordPress’in yeni sürümleri ve eklentileri düzenli olarak yayınlanır ve her yeni sürüm, önceki sürümden bu yana keşfedilmiş olabilecek güvenlik açıkları için en güncel güvenlik düzeltmelerini içerir. Sitenizi güncel tutarak, platformunuzun saldırıya uğramasını veya aşırı yüklenmeye karşı korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

WordPress’i güncellemek için sitenizin yönetici alanına giriş yaptıktan sonra Güncellemeler sekmesine yönelin. Eğer yeni bir güncelleme mevcut ise, bu sayfada yeni sürüme yükseltmenizi öneren bir uyarı bildirimi görürsünüz. WordPress’in en son sürümünü yüklemek için Şimdi Güncelle düğmesini tıklamanız yeterlidir.

Sitenizde kurulu herhangi bir eklenti varsa, onlar için de güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmek gereklidir. Çoğu eklenti geliştiricisi, eklentilerinin yeni sürümlerini düzenli olarak yayınlar ve çoğu zaman bu sürümler güvenlik düzeltmelerini içerir. Eklentilerinizi güncellemek için Eklentiler sekmesine yönelin ve güncellemeleri olan tüm eklentileri son sürüme yükseltme işlemini gerçekleştirin.

Sitenizin trafiğini izleyin

Tüm siteler daha fazla trafik almak ister. Öncelikle sitenizin trafiğini devamlı takip etmek ve özellikle ziyaretçilerin hangi kaynaktan geldiğini izlemek önemlidir. Trafik analizini belirli aralıklarla yapmak, sitenizin saldırıya uğradığının bir göstergesi olabilecek beklenmedik ani artış veya düşüşlere dikkat etmenize yardımcı olur.

Sitenizin trafiğini izlemenin birkaç farklı yolu vardır. Seçeneklerden ilki, sitenizin trafiği hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan ve ücretsiz bir hizmet olan Google Analytics’i kullanmaktır.

Başka bir seçenek de, sitenizin trafiğinde herhangi bir değişiklik olduğunda size e-posta uyarıları gönderecek olan Jetpack veya WP-Minder gibi bir WordPress eklentileri kullanmaktır.

Güvenlik ayarlarını kontrol edin

Sitenizin güvenlik ayarlarını düzenli bir şekilde kontrol etmek gerekir. Bu ayarlar sitenizi saldırıya uğramaktan korumanıza yardımcı olurken, olası bir saldırı sonrasında sitenizin çökmesini engellemenize de yarar.

WordPress güvenlik ayarlarınıza erişmek için sitenizin yönetici alanına giriş yapın ve Güvenlik sekmesine gidin. Burada sitenizin güvenliğini sağlamak için kullanabileceğiniz bir dizi farklı ayarlar bulacaksınız.

Kontrol etmeniz gereken en önemli güvenlik ayarlarından bazıları şunlardır:

  • WordPress Güvenlik Duvarı: Bu ayar kötü niyetli istekleri engelleyerek sitenizin saldırıya uğramasını önlemeye yardımcı olur.
  • İki Faktörlü Kimlik Doğrulama: Bu ayar kullanıcı adınıza ve şifrenize ek olarak telefonunuzdan bir kod girmenizi gerektirerek oturum açma işleminize ekstra bir güvenlik katmanı ekler.
  • Güvenlik Anahtarı: Bu ayar oturum açma işleminize hesabınızın saldırıya uğramasını önlemeye yardımcı olan bir gizli anahtar ekler.

Kötü Amaçlı Yazılımlara karşı tarama

WordPress sitenizin saldırıya uğramış olabileceğini düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk şey kötü amaçlı yazılım taraması yapmaktır. Kötü amaçlı yazılım bir web sitesine zarar vermek veya kontrolünü ele geçirmek için kullanılabilecek bir yazılım türüdür.

WordPress sitenizi kötü amaçlı yazılımlara karşı taramanın birkaç farklı yolu vardır. En iyi seçeneklerden biri, sitenizi kötü amaçlı yazılımlara ve diğer güvenlik tehditlerine karşı tarayacak ücretsiz bir çevrimiçi araç olan Sucuri SiteCheck tarayıcısını kullanmaktır.

Başka bir seçenek de, sitenizi kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayacak ve bulunan kötü amaçlı dosyaları kaldıracak Anti-Malware Security and Brute-Force Firewall gibi bir WordPress eklentisi kullanmaktır.

Sitenizin yedeklerini alın

Ayrıca sitenizin yedeklerini düzenli bir şekilde alındığını kontrol etmek gereklidir. Böylece bir saldırı durumunda sitenizi yedeklerden geri yüklemenize yardımcı olur ve sitenizde bir şeyler ters giden birşeyler olduğunda önemli verileri kaybetmekten kurtulmuş olursunuz.

WordPress sitenizin yedeklerini oluşturmanın birkaç farklı yolu vardır. En iyi seçenekler arasında sitenizin veritabanının bir yedeğini oluşturacak BackupBuddy veya WP-DB-Backup gibi WordPress eklentileri kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Başka bir seçenek ise WordPress sitenizin tam bir yedeğini oluşturacak olan VaultPress veya CodeGuard gibi geniş kapsamlı hizmetlerden faydalanmak olacaktır.

WordPress dosyalarınızı kontrol edin

Sitenizi kötü amaçlı yazılımlara karşı taramaya ek olarak, WordPress dosyalarınızda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Bu işlemler WordPress dosyalarınızı kötü amaçlı kod için tarayacak ücretsiz bir çevrimiçi araç olan Wordfence tarayıcı gibi bir araç kullanılarak yapılabilir.

WordPress dosyalarınızda herhangi bir kötü amaçlı kod bulursanız, hemen silmelisiniz. Ayrıca hosting firmanızla iletişime geçebilir ve sunucularında kötü amaçlı yazılım taraması yapmalarını isteyebilirsiniz. Sitenizin kullanıcılarınız için güvenli olduğundan her saim emin olmaya özen göstermelisiniz.

Sitenizi otomatik olarak güncelleyin

WordPress sitenizi güvende tutmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri onu güncel tutmaktır. WordPress, güvenlik düzeltmelerini ve diğer iyileştirmeleri içeren düzenli olarak yeni güncellemeler yayınlar. Bu sebeple WordPress siteniz için otomatik güncellemeleri etkinleştirmek iyi bir fikir olabilir. Böylece sitenizin her zaman güncel olmasını sağlayacak ve sitenizin saldırıya uğrama ihtimalini en aza indirmiş olacaksınız.

Kullanılmayan tema ve eklentileri silin

WordPress sitenizi güvende tutmanın başka bir yolu, kullanılmayan WordPress temalarını ve eklentilerini silmektir. Zira eski tema ve eklentiler genellikle bilgisayar korsanları tarafından istismar edilebilecek güvenlik açıkları içerebilir.

Bir temayı veya eklentiyi silmek için sitenizin yönetici alanına giriş yapın ve Temalar veya Eklentiler sekmesine gidin. Burada sitenize yüklenen tüm temaların ve eklentilerin bir listesini göreceksiniz.

Bir temayı veya eklentiyi silmek için adının altındaki “Sil” bağlantısını tıklamanız yeterlidir. Kullanılmayan tüm temaları ve eklentileri sildikten sonra, güncellemeleri kontrol ettiğinizden ve etkin olan tema ve eklentilerinizi güncellediğinizden emin olun.

Dizin taramayı devre dışı bırakın

Dizine göz atma, ziyaretçilerin WordPress sitenizdeki tüm dosya ve klasörlerin bir listesini görmelerini sağlayan bir özelliktir. Bu özellik aynı zamanda bilgisayar korsanlarına sitenizde neyi hedefleyebilecekleri konusunda bilgi verebileceği için siteniz için bir güvenlik açığı oluşturabilir.

Dizine göz atmayı devre dışı bırakmak için WordPress sitenizin yönetici alanına giriş yapın ve Ayarlar > Okuma sekmesine gidin. Sunucu Ayarları bölümünde, ‘Dizin Tarama’ ayarını bulun ve ‘Devre Dışı’ olarak ayarlayın.

Sonuç

Yukarıda listelenen tavsiyeler tüm WordPress site sahiplerinin yapması gereken en önemli aylık site kontrollerinden sadece bir kaç tanesidir. Bu temel kontrolleri düzenli olarak yaparak, WordPress sitenizi basit saldırılara karşı güvende tutabilirsiniz.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.