Marka Stili ve Sosyal Medya Estetiği

Okuma Süresi: 6 dak

Sosyal medyayı kullanmak demek, aklımıza her geleni veya beğendiğimiz bir görseli olduğu gibi paylaşmaktan ibaret değildir. İlgi çeken, kaliteli bir marka kimliği yaratmak istiyorsanız öncelikle bir sosyal medya estetiği oluşturmanız gerekir. Zira firmanızının yansıttığı kimlik, marka değerinizi etkileyen en önemli unsurdur. Ayrıca zamanla değişen trendlere ayak uydurmak gerekmektedir. Bu yüzden markanızı da zaman zaman güncellemeniz ve marka stilinizi daima en son trendler ile uyumlu halde tutmanız gerekir. Bu sayede hedef kitlenizin ilgisini sürekli olarak canlı tutmayı başarabilirsiniz.

Bir marka stili oluşturmak, tüm sosyal platformlar üzerindeki firma hesaplarınızın aynı dilde konuşmasını gerektirir. Marka kimliğinizin tüm kanallarda senkronize olması, temsil ettiğiniz bütün özelliklerin görseller ve tanıtıcı metinler arayıcılığı ile hedef kitlenize düzenli olarak iletilmesi marka stilinizin ana hatlarını güçlendiren bir yaklaşım olacaktır.

Sosyal medya dünyasında görsellik her zaman ön planda tutulduğu için, estetik tanımlaması da hayli önemli bir rol oynamaktadır. Nasıl giyindiğinizden, ne tür görseller ve gönderilerin akışınızda yer aldığına kadar, sizinle ilgili pek çok veri sergilenmektedir. Bu verilerin toplamında ortaya çıkan görüntü çok kaliteli, estetik ve uyumlu olabileceği gibi, çok tutarsız, düzensiz veya birbiriyle alakasız da olabilir.

Başarılı bir sosyal medya estetiği yaratmak için, ilk önce her sosyal medya kanalının kendi özellikleri çerçevesinde bir marka bütünlüğü sunmanız gerekir. Ardından, farklı sosyal kanalları üzerinde oluşturulan hesapların aynı dili konuşmasına ve bu marka kimliğinin yansıtması gereken bütünlüğe odaklanılır.

Sosyal medya estetiği, sosyal medya kanalına ve paylaşım türlerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, özçekim, portre, memler/çizgi romanlar, doğa fotoğrafları, kısa videolar, hikaye formatı gibi pek çok farklı paylaşım türü kullanılabilmektedir. Tasarlanacak gönderi türünü belirlerken, öncelikle bu paylaşımın kimlere ulaşmasını istediğimizi bilmemiz gerekir. Başka bir deyişle, eğer hedef kitlemiz araba yarışı oyunlarını seven 12 ve 18 yaş arası erkek çocuklar ise, o zaman ilk olarak o kitlenin en çok kullandığı sosyal medya kanalını ve bu kanalda en çok izlenen paylaşım formatını saptamamız gerekir. Doğru kanal seçimini yaptıktan sonra, artık hedef kitlemize uygun bir medya estetiği kullanarak, paylaşımlarımız aracılığı ile sosyal medya hesabımızın marka stilini oluşturmaya başlayabiliriz.

Sosyal medya estetiğinin faydaları

Bir markanın görsel estetiği, sosyal kanallar üzerinden bir bütünlük oluşturmalıdır. Yapılan araştırmalar tutarlı bir marka bilinci oluşturmanın satışları %23 oranında artırabileceğini gösteriyor. Ancak işletmelerin sadece %10’u kadarı görsel estetik ve marka bilinci konularında tutarlı bir görüntü sergileyebiliyor.

Sosyal medya üzerinden markalaşmanın ilk kuralı, tutarlı içerikler sunmaktır. Benzer bir ses tonu, mesajlar ve renkler kullanıyorsanız çevrimiçi ortamda sizi takip eden hedef kitlenizi yormadan iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca bir marka bütünlüğü sunmak güven veren, kurumsal bir görüntü sergiler. Potansiyel müşterileriniz firmanızın söylediği her şeyin arkasında olduğunu bilirler.

Diğer taraftan, sosyal medya rekabet etmek açısından epey zor bir alandır. Ancak eğer firmanız her bir sosyal medya kanalı için özel olarak hazırlanmış özgün ve dikkat çekici içerikler sunabiliyorsa, rakiplerinize fark atıp bu yarıştan siz galip çıkabilirsiniz. Firmaların sosyal medya estetiği, temsil ettikleri bütün özellik ve değerleri ön plana çıkartmalıdır.

Kaçınılması gereken konular

Sosyal medya olgusu genel olarak hikaye anlatımı ve paylaşımların yapıldığı interaktif iletişim platformları olarak tanımlanır. İsteyen her kullanıcı bu mecralara eriştikten sonra bir kullanıcı hesabı oluşturup paylaşım yapmaya başlayabilir. Ancak kullanıcıların hesap akışlarına göz attığımızda bazen gereğinden çok fazla paylaşım yapan, özgün olmayan içerikler sunan veya alakasız hatta spam olarak algılanabilecek gönderiler paylaşıldığına hepimiz rastlamışızdır. Bu profiller hem kullanıcılar tarafından, hem de platform tarafından son derece olumsuz değerlendirilir. Şayet kendi hesaplarınız üzerinden de çok fazla paylaşım yaparsanız, spam olarak algılanabilirsiniz. Ayrıca her gün aynı gönderi tarzında paylaşımlar yapmaktan kaçınmak iyidir. Örneğin Instagram kullanıcısı iseniz ve her gün duvarınızda 4 veya 5 gönderi paylaşıyorsanız bunların bazılarını da hikaye kısmında veya albüm formatında paylaşabilirsiniz. Gönderilerinizi çeşitlendirdiğinizden emin olun.

Diğer taraftan düzenli olarak içeriklerinizi yenilemeniz ve gönderilerinizden aldığınız verimi ölçümledikten sonra gerekli düzenlemeler yaparak, insanların ilgisini üzerinizde tutmanıyı başarmanız gerekir. Unutmayın ki sosyal medya estetiği sadece görsel anlamda göze hoş görünmek ile alakalı bir konu değildir. Gönderi sıklığı, kullanılan renklerin ton aralığı, hangi saatlerde ve formatlarda paylaşımlar yaptığınız da en az grafik tasarımı kadar marka stilinizi belirleyen unsurlar arasındadır.

Sosyal medya estetiği için tavsiyeler

1- Kitlenin tanımı

Bir pazarlama planlaması yaparken, ilk olarak yapılması gereken hedef kitlenin belirlenmesidir. Çünkü sonraki bütün adımlar, bu hedef kitleye göre şekillenecektir. Bu yüzden kime hitap ettiğinizi detaylı şekilde tanımlamalı, bu kitlenin hangi sosyal kanallarda – Facebook, Instagram, Linkedin, Whatsapp, Twitter veya Pinterest – daha çok varlık gösterdiğini, hangi hesap türlerini daha çok takip ettiklerini veya hangi gönderi türleri ile daha sık etkileşime geçtiklerini bilmeniz gerekir. Tanımladığınız kitlenin dikkatini çekmek adına, spam olarak algılanabilecek davranışlar sergilemeden çalışmak gerekecektir. Aksi halde şirketinizin sosyal medyadaki varlığını ve imajını zedelemiş olursunuz.

Sosyal medya hesaplarını yönetmek bir proje yönetimi gibi adım adım ele alınmalıdır. Belirlediğiniz hedef kitlenin dikkatini çekmek için kullanacağınız tasarım stillerini son derece profesyonelce kurgulamalısınız. Hitap ettiğiniz kitlenin özel ilgi alanlarını ve alışkanlıklarını iyice analiz etmeyi ihmal etmeyin ve mutlaka hesaplarınızın sosyal medya estetiğini oluşturmaya odaklanın. Doğru kitleye erişmeye odaklanırken, kendinizi bu kitleye daha kolay kabul ettirmenin sırrı tam olarak buradadır.

2- Marka stili

Firmanızı sosyal medya ortamında sunma şekliniz, hedeflediğiniz kitle ile uyum içinde olmak durumundadır. Örneğin hedeflediğiniz kitle çocuk ve gençlerden oluşuyorsa, fazla ciddi bir uslup takınmamak, hatta belki daha çocuksu bir dil kullanmak faydalı olabilir. Paylaşımlarınız her zaman takipçi kitlenizin ana hatlarına göre uyarlanmalıdır. Aksi halde firmanız, potansiyel müşterilerinizin zihninde ilgi çekici bir imaj bırakamaz ve güven vermez.

İnsanlar bile doğum anlarından itibaren ilk olarak kendilerini tanımaya ve tanımlamaya çalışırlar. Firmalar için de durum bundan çok farklı değildir. Önce kendimizi iyice tanımlayacağız ki, sonrasında etrafımızdaki kişilere kendi özelliklerimizi doğru şekilde aktarabilelim. Marka kimliği ve stili bu noktada devreye girecek, kendimizi ve değer önerimizi etkili bir biçimde aktarmamıza yardımcı olacaktır. Bu aşamada markamızın kimliği, ses tonunu ve hedef kitlesine sunduğu değerleri net bir şekilde tanımlamak önemlidir.

Marka stili oluştururken, marka mesajı, marka bilinci oluşturma, marka renkleri, yazı tipleri, logo kullanımı, renk seçimleri veya fotoğraflar ve video gönderileri gibi farklı içerik türlerini profesyonelce kullanmak gerekir.

3- Konsept ve renkler

A- Renkler

Markanız için doğru renk paletini seçmek oldukça önemlidir. Sadece estetik açıdan hoş görünmesi için değil, aynı zamanda bir şirket veya birey olarak kimliğinizi ve temsil ettiğiniz değerleri yansıtacağı için renklerinizi doğru seçmeye gayret etmelisiniz. Seçtiğiniz renkler mutlaka sizden birşeyler taşımalı veya kurumsal özelliklerinizi temsil etmelidir.

Ayrıca tasarımların her zaman birbiriyle uyumlu olması da önemlidir. Renk düzeniniz, farklı tonlamalar, renk karışımları kullanırken ana konseptten uzaklaşmadan cesur kombinasyonlar yaratmak her zaman mümkündür. Önemli olan, bu esnada tasarımda bütünlüğü kaybetmemektir.

Örneğin Facebook hesabınızın kapak resmi ve profil görselini tasarlarken insanların sizinle bağ kurabileceği renkler seçmeye odaklanın. Markanız ile bütünleşmiş tonları, bütün sosyal medya platformlarındaki hesaplarınız üzerinden yaptığınız paylaşımlarda, logolarda veya görsel içeren sunumlarda kullanmak, hedef kitlenizin markanızı görür görmez tanımasını, sahiplenmesini ve benimsemesini sağlayacaktır. Ayrıca sosyal medya estetiği söz konusu olduğunda, yazı fontu veya font grupları da müşterilerin markanızı hatırlamalarına yardımcı olabilmektedir. Bunun en iyi örneklerinden birisi, Coca Cola markasıdır.

B- Düzenleme

Fotoğraf ve görselleri konseptinizle uyumlu olacak bir şekilde düzenlememiz gerekir. Marka kimliği ile paylaşımlarınız tutarlı olursa, sosyal medya hesaplarınız üzerinden daha çok etkileşim alırsınız. Farklı platformlarda gönderi paylaşırken de uyum ve bütünlüğü sonuna kadar korumaya çalışmak gereklidir. Ortak bir dil kullanarak çeşitli varyasyonlar çalışmak genellikle çok başarılı sonuçlar verebilmektedir. Grafik ve görsel düzenleme işlemlerinizi kolaylıkla çözebilmenize yarayan uygulama veya yazılımlardan faydalanmanızı tavsiye edebiliriz. Görseller için Picsart, Adobe Photoshop, Lightroom, Snapseed ve videolar için de InShot, Vimeo, Movavi, LumaFusion, Adobe Premiere en popüler olanlar arasında gösterilmektedir.

4. Platform seçimi

Tüm sosyal medya platformlarında tutarlı bir marka kimliği oluşturduğunuzdan emin olmak için her platformda aynı profil resimlerini ve kanal adlarını kullandığınızdan emin olun. Marka kimliği hedef kitlenize çok kısa bir sürede sizinle ilgili bilgiler aktarır. Farklı platformlarda farklı marka kimlikleri kullanmak kafa karışıklığına yol açacaktır ki bunu istemeyiz. Takipçilerinize güncel ve tutarlı bir imaj sunmanız markanıza fayda sağlar.

Sosyal medya profilleriniz üzerinden paylaşım yaparken de aynı şekilde güncel kalmanız önemlidir. Kaliteli içerikler sunmak ve ortaya bir marka vizyonu koymayı hedeflemek yerinde olacaktır. Bütün bu önemli unsurları bütün platformların arka plan görselleri üzerinden yansıtmayı da unutmamak gerekir çünkü arka plan posterleri, yapılan marketing araştırmalarına göre en çok dikkat çeken profil alanı olarak tanımlanmıştır.

Son olarak, tek bir ana konsepte sadık kalmak şartıyla, farklı sosyal medya platformlarında farklı görseller yayınlanabilir. Ancak bu görsellerin her birinin ilgili platformun görsel ebatlarına ve gönderi kurallarına uygun olması, söz konusu platformdaki kullanıcı kitlesine göre de mutlaka optimize edilmeleri gerekecektir.

5. İçerik türleri

Gönderilecek içeriklerin formatına karar vermek için, ilk önce paylaşım yapılacak olan sosyal medya platformundaki hedef kitlemizin hangi içerik formatları ile daha çok etkileşim kurduğunu anlamamız gerekir. Bu araştırmaların sonucunda net bir veri elde edebilmek için, aynı saat diliminde farklı gönderiler planlayarak alınan neticeleri karşılaştırmak iyi bir yoldur. Ancak bulduğunuz sonuçlar her zaman aynı kalmayacak ve zamanla hedef kitlenizin odak noktası değişime uğrayacaktır. Bu sebeple belirli aralıklar ile bu testleri düzenli olarak tekrarlamak önemlidir. Yayınlanacak olan içeriklerin ses tonunu da iyi ayarlamak gerekir. Bu kararları verirken ne kadar çok zaman harcarsanız, kalıcı çözümler bulmak da o kadar kolay olacaktır.

Sonuç

En başarılı sosyal medya paylaşımlarını tasarlamaya odaklanan işletmelerin aynı anda dikkate alınması gereken birkaç değişken vardır. Bunlar genellikle hedef kitlesi, marka stili, tasarım konsepti, platform seçimi ve içerik türünden oluşur. Güçlü bir sosyal medya stili oluşturmak için sadece başarılı görseller paylaşmak yeterli olmaz. Aynı zamanda her gönderinin ses tonu iyi ayarlanmalı ve gönderi sıklığı doğru aralıklarda tutulmalıdır. Paylaşımlarınızı doğru zaman diliminde yapmanız gerekir. Tüm bu değişkenler için bugün doğru seçimler yapsanızda, zamanla hedef kitlenizin alışkanlıkları değişebilir. Bu durumda sizin yeniden bütün gönderilerinizi bu değişkenlere göre uyarlamanız ve paylaşımlarınızdan aldığınız verimi düzenli olarak kontrol etmeniz gerekecektir.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.