Facebook İçin En İyi Paylaşım Saatleri 2024

Okuma Süresi: 4 dak

Facebook üzerinden paylaşılan bir gönderinin daha fazla kişiye erişmesi ve daha çok görüntülenmesini sağlamak için tam olarak ne zaman paylaşım yapmak gereklidir? Peki ya en çok beğeni alabileceğimiz, etkileşimin yüksek olduğu haftanın en iyi günü hangisi? Ya da en çok yorum alabilmek için en verimli paylaşım saatleri ne zamandır ?

Bu soruların cevabına erişmek için öncelikle 2024 senesinin en verimli ve en iyi paylaşım saatlerini dikkate almak gerekir. Çünkü bir facebook gönderisinin daha fazla kişiye erişmesi, daha çok beğeni ve yorum alması için doğru hedef kitleye, doğru zamanda paylaşım yaparak etkileşimi arttırmaya yönelik sosyal medya stratejileri geliştirebiliriz.

Facebook’da paylaşım yaparken tercih etmeniz gereken gün ve saat dilimlerini kullanmak, gönderilerinizden alacağınız verimi arttıracaktır. Bunun yanısıra elbette tüm işletmelerin sektörü, hizmet alanı ve hedeflediği kitleler farklıdır. Bu sebeple kendi takipçi kitleniz için biraz daha derin araştırmalar yaparak, paylaşım zamanlamaları ile ilgili verimi arttıracak ince ayarlamalar yapmanız gerekmektedir. Bu yazımızda Facebook üzerinden gönderi paylaşmak için en iyi zaman dilimlerini hesaplamanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

2024 senesi Facebook paylaşımları için en verimli günler ve en iyi saatler

Senelerdir belirli aralıklarla güncellenen sosyal medya raporlamalarının sonuçlarına göre en verimli saatler ile ilgili bir takım genellemeler yapmak oldukça doğru sonuçlar vermekte. Sosyal medya kanallarının kullanım oranlarını gösteren milyonlarca gönderinin analiz sonuçlarına bakıldığında, haftaiçi ve haftasonu paylaşımlarınızdan daha verimli sonuçlar elde etmek için aşağıdaki saat dilimlerini tercih etmekte fayda var.

Hafta içi: Pazartesi’den Cuma gününe kadar

  • 08:00 – 10:00 (Sabah işe gidiş saatleri)
  • 12:00 – 14:00 (Öğle arası saatleri)
  • 03:00 – 04:00 (Gece geç saatler)

Hafta içi günlerde sabah işe gidip gelirken kullanıcıların çoğunun çevrimiçi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğle yemeği saatleri ve gece geç saatler de Facebook etkinliğinin en yoğun olduğu zamanlardır. Bu bilgiler genellikle küresel bir hedef kitleye yönelik paylaşımlar yapan firma ve işletmeler tarafından kullanılmaktadır.

Hafta sonu: Cumartesi ve Pazar günleri

  • 08:00 – 09:00 (Sabah saatleri)
  • 11:00 – 12:00 (Öğlen saatleri)

Hafta sonunda genellikle sabah saatlerinde Facebook kullanıcılarının daha aktif olduğu gözlemlenir. Arkadaşlar ve aile ile brunchlar veya akşamdan kalma yorgun kullanıcıların sabahın geç saatlerine kadar telefonları ile vakit geçirmeyi sevdikleri iyi bilinen bir gerçektir. Ancak Facebook platformunda haftasonu öğleden itibaren ki saatlerde pek fazla etkileşim olmadığını da önemle belirtmek gerekir.

Pek çok kişinin Cuma ve Cumartesi geceleri dışarıda sosyalleştiği için, bu günlerde daha az etkileşimde bulunduğunu da hesaba katmak yerinde olacaktır. Bu nedenle hedeflediğiniz kitleye bağlı olarak, Facebook üzerinden özellikle Cuma günleri akşam saatlerinden itibaren gönderi paylaşmaktan kaçınmanız yerinde olacaktır.

Pazar günleri de genel olarak Facebook etkileşiminin oldukça düşük olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu sebeple içerik gönderilerinizi planlarken, hafta sonundan çok hafta içi günleri önceliklendirmek daha faydalı neticeler verecektir.

Facebook’da kendi hedef kitlenize yönelik en iyi gün ve saatleri bulmak

Yukarıda belirtilen genel bilgilerin yanısıra, kendi hedef kitleniz için en iyi zaman dilimlerini saptamak için farklı gönderi zamanlarını denemekle işe başlayabilirsiniz. Kendi hedef kitleniz ile gönderiler paylaşmak için en iyi zaman dilimini ararken yukarıda belirtilen genellemelerin yanısıra, hafta içi veya hafta sonu günlerin birbirinden farkını da hesaba katmak gereklidir. Aşağıdaki güncel Facebook etkileşim haritasının da net bir şekilde ortaya koyduğu üzere, Facebook’tan en çok verim alabileceğiniz hafta içi günler Salı, Çarşamba ve Cuma günleridir.

Facebook’da paylaşım yaparken en iyi zamanı bilmenin önemi

Facebook üzerinden az ama öz paylaşımlar yaparak, tüm gönderilerinden maksimum verimi almayı kim istemez ki? Bunu başarabilmek için öncelikle gündemi çok iyi takip etmek, hedef kitleyi verilere dayanan pek çok farklı açıdan analiz edebilmek ve elbette son olarak Facebook’un algoritmasının mantığını iyi kavramış olmak gerekiyor. Ancak bahsettiğimiz bütün bu önemli noktaların zaman içerisinde sürekli olarak değişkenlik gösterdiğini de belirtmekte fayda var. Örneğin bu seneki Facebook algoritması, geçen seneden farklı özelliklere odaklanmakta. Veya hedef kitlenizin genel alışkanlıkları geçen seneye göre çok daha farklı bir hal almış olabilir. Bu yüzden etkileşimin en yüksek olduğu, en güncel zaman dilimlerini saptayabilmek için gönderilerimizin geri dönüşlerini gösteren analiz ve raporları düzenli olarak incelemek günümüzde artık bir mecburiyet halini aldı. Bir kitlenin demografik özelliklerine, konumuna ve alışkanlıklarına göre sosyal medya kanalları üzerindeki davranışları da değişkenlik göstermekte. Bu noktada olan biteni daha iyi anlayıp analiz edebilmek adına, Facebook algoritması hakkında biraz bilgi sahibi olmanın da fayda sağlayacağını belirtmek gerekiyor.

Facebook algoritması hakkında bilinmesi gerekenler

Facebook algoritması, insanların Facebook akışlarını her kontrol ettiklerinde hangi gönderileri gördüklerini ve bu gönderilerin hangi sırayla gösterileceğini belirler. Facebook algoritması her kullanıcı tarafından paylaşılan gönderiyi değerlendirir, puanlar ve ardından bunları her bir kullanıcı için azalan ve kronolojik olmayan ilgi sırasına göre düzenler. Bu süreç, 3 milyardan fazla Facebook kullanıcısının her birisi akışını her yenilediğinde tekrardan gerçekleşen bir döngüdür.

Facebook algoritması bir gönderinin akışınızda nerede görüneceğini belirlemek için, her seferinde gönderiyi üç farklı açıdan ele alarak değerlendirmektedir:

  1. Kim paylaştı: Arkadaşlarınız veya takip ettiğiniz şirket sayfaları da dahil olmak üzere etkileşim kurduğunuz kaynaklardan gelen içeriği görme olasılığınız her zaman çok daha yüksektir.
  2. İçerik türü: En sık videoyla etkileşim kuruyorsanız, daha fazla video görürsünüz. Fotoğraflarla etkileşime geçerseniz, daha fazla fotoğraf görürsünüz.
  3. Gönderiyle etkileşimler: Akış alanı, özellikle daha çok etkileşimde bulunduğunuz kişilerden gelen ve çok etkileşim alan gönderilere öncelik verir.

Facebook algoritması ile uyumlu paylaşımlar yapmak için öncelikle kitlenizin ne görmek istediğini anlamalısınız. Ardından orijinal içerikler oluşturun, algoritmayı manipüle etmeye çalışmayın ve hedef kitlenizle olabildiğince çok etkileşim kurun. En eski sosyal medya platformlarından birisi olan Facebook net başlıkları, organik içerikleri ve dürüst kullanıcıları sever. Çalıntı içerikler paylaşan, yanlış bilgi yayan ve yanıltıcı haberler paylaşanları ise çok hızlı bir şekilde tespit edip, engellediği veya cezalandırdığı senelerdir bilinen bir gerçektir.

Paylaşımlarınızı en verimli saatlere göre planlamanın en kolay yolu

Özellikle birden fazla sosyal medya kanalı üzerinden hesaplar yönetiyorsanız paylaşımlarınızı en verimli saatlere göre planlamanın ne kadar zor bir iş olduğunun zaten farkındasınızdır. Farklı sosyal medya platformları üzerinden gönderi yapmanız gerektiğinde, paylaşımlarınızı gelişi güzel bir biçimde yaparsanız içerik gönderilerinizden verim almanız neredeyse imkansız bir hale gelir. Her sosyal medya kanalının kendine has en verimli saatleri vardır. Eğer bütün mecralar üzerinden etkileşim alabilecek şekilde paylaşımlar yapmaya kendinizi adarsanız, bu seferde bunu başarabilmek adına çalışma masanızdan hiç kalkmamanız gerekecektir.

Bütün sosyal medya platformları üzerindeki hesaplarınızı profesyonelce yönetmek ve bütün gönderilerinizin en verimli saatlerde paylaşılmasını sağlamak için size Facebook içeriğinizi önceden planlamanızı öneriyoruz.

Dijital Panelim hesabınıza giriş yaptıktan sonra Türkiye’nin en çok tercih edilen sosyal medya yönetim aracını kullanarak, Facebook gönderilerinizi en doğru zamanlarda otomatik olarak yayınlanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece bütün gönderilerinizi tek seferde planlayıp, ay boyunca her gönderinin hedef kitlenizle doğru gün ve saatlerde paylaşılmasını sağlamış olursunuz.

Facebook gönderilerini önceden planlamanın sunduğu bazı faydalar

▪️ Zaman Kazanmak

Gönderileri önceden planlamak çok ciddi zaman kazandırır. Örneğin haftalık veya aylık gönderi içeriklerinizi tek seferde Dijital Panelim’e toplu olarak yükleyebilirsiniz. Planladığınız bütün gönderiler, seçtiğiniz sosyal medya kanalları üzerinden otomatik olarak paylaşılırken siz tatile çıkabilir veya daha önemli diğer işlerinize zaman ayırabilirsiniz.

▪️ İçerik Yönetimi

Hangi içeriğin ne zaman paylaşıldığını düzenli olarak takip edebilir, aldığınız verimi ölçümleyerek ileriye dönük paylaşım stratejileri geliştirebilirsiniz. Aceleye getirilmiş veya son dakikada karar verilmiş acemi gönderilerin aksine planlama, her zaman içeriğin genel kalitesini arttıran profesyonel bir yaklaşım olarak benimsenir.

▪️ Birden Fazla Hesabı Yönetmek

Birçok Facebook kullanıcısı birden fazla hesabı yönetmektedir. Ayrıca farklı kanallar üzerinden çoklu hesap yönetimi yapan ajanslar ve firmalar da çoğunluktadır. Düzenli gönderi paylaşımı yapabilmek ve birden fazla hesap üzerinden etkileşimi yüksek tutabilmek için sosyal medya planlama ve otomasyon panelinden faydalanmak hem hesaplı hem de en verimli seçenek olarak öne çıkmaktadır.

▪️ Akış Alanını Planlamak

En başarılı Facebook hesaplarının genellikle oldukça dikkat çeken bir akış estetiği vardır. Planlama, yayınlarınızı görsel olarak biçimlendirmenin de bir yoludur. Böylece gönderilerinizin yayınlandıktan sonra birbirini tamamlamasını sağlayabilir, hesap sayfanıza görsellik katarak farkınızı ortaya koyabilirsiniz.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.