2024 Yılının En İyi Dijital Pazarlama Trendleri

Okuma Süresi: 5 dak

İnternet üzerinden ürün ve hizmet satan işletmelerin uygulayabileceği pek çok farklı dijital pazarlama stratejileri bulunuyor. Ancak pazarlama söz konusu olduğunda, uygulanan stratejiler de sürekli değişim göstermekte… Örneğin 2022’de popüler olan pazarlama trendlerinden bazıları 2023’de popülerliğini ikiye katlarken, diğerleri artık günümüzde hiç kullanılmamakta olabiliyor. Bu nedenle firmaların da pazarlama stratejilerini sürekli olarak geliştirmeleri gerekiyor. Ayrıca satışlarını artırabilmek için firmalar sürekli olarak yeni pazarlama trendlerini takip etmeli ve bu trendler arasından kendi iş alanlarına en uygun olanları belirleyip uygulamalıdır.

2024 senesinde firmaların dijital pazarlama yaklaşımlarını şekillendirecek ve internet ortamında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olacak en önemli trendlerden bazılarını sizlere paylaşmak istiyoruz.

Pazarlama Otomasyonu

Müşteri davranışları doğrultusunda hedef kitleleri gruplara ayırabilen, bu kitlelere uygun özelleştirilebilir pazarlama mesajları oluşturabilen, oluşturulan mesajları toplu olarak ve seçilen tüm kanallar üzerinden müşteriye ulaştırabilen bütün yazılım çeşitlerinin sunduğu hizmete genel olarak pazarlama otomasyonu adı verilir. Pazarlama otomasyonu, insanlar tarafından el emeği ile yapılan monoton pazarlama çalışmalarını otomatikleştirmek amacı ile yazılımlardan faydalanmaya odaklanır. Pazarlama otomasyonundan faydalanan firmalar böylece çok daha geniş kitlelere daha kolay ulaşırken, hem maddi hem de manevi açıdan kazanç sağlamaya başlar.

Pazarlama otomasyonu, firmaların daha az hata yapmasına ve pazarlama çalışmalarından daha verimli sonuçlar elde etmelerine yardımcı olur.

Pazarlama otomasyonu kullanmanın bazı faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Pazarlamacıların başarısındaki en önemli ölçütlerden biri marka ve ürün bilinirliğini artırmaktır. Pazarlama otomasyonu kullanarak doğru müşteriye doğru mesajı iletebildiğiniz için, markanız doğru konumlandırılacak ve markanızı gerçekten tanıması gereken müşteri ile iletişime geçmiş olacaksınız. Otomasyon sayesinde kurduğunuz iletişimi ve müşteri tiplerini segmentlere ayırmak mümkündür. Ayrıca kitleler ile iletişiminiz uzun süreli olacağından, zamanla müşterinizi ürünleriniz hakkında daha detaylı şekilde bilgilendirmeniz kolaylaşır.
  • Pazarlama departmanları günümüzde etki yaratabilmek için birçok farklı pazarlama aracını aynı anda kullanmak zorundadır. Sosyal medya pazarlama, e-posta pazarlama, içerik pazarlama, arama motoru pazarlamacılığı, Google Ads, Facebook ve Instagram reklamcılığı, çevrimiçi müşteri hizmetleri, web seminerleri gibi farklı dijital pazarlama araçlarını kullanırken otomasyondan faydalanmak bir gereklilik haline gelmiştir. Zira günümüzde etkili bir dijital pazarlama çalışması, tüm bu farklı pazarlama araçlarını aynı anda verimle kullanmayı gerektirmektedir.
  • Pazarlama otomasyonu sayesinde müşterilerin davranışlarıı kolayca analiz edilebilir ve yapılan analizler sonucunda doğru kararlar alarak, çok daha fazla satış yapılabilmektedir. Örneğin, bir ürünü satın alan kişinin bu ürünle birlikte en çok ne aldığını belirledikten sonra, alışveriş yapanlara “bu ürünü alanlar aşağıdaki ürünleri de almışlar” önerisinde bulunabilirsiniz. Bu otomasyon şablonu, pek çok e-ticaret platformuna daha fazla satış yapma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca müşterilere gerçekten unuttuğu ama ihtiyacı olabilecek ürünleri hatırlayarak daha olumlu bir kullanıcı deneyimi yaşatmak da mümkündür.
  • Müşteri ile satın alma öncesinde, sırasında ve sonrasında ve satış sürecinde otomasyon aracılığıyla iletişime geçmek mümkündür. Dijital pazarlama otomasyonu, aslında müşterilerle hızlı ve verimli bir ilişki kurmamızı sağlar. Böylece doğrudan şirketin kalitesini, imajını, marka değerini güçlendirir ve endirekt açıdan da satışlara katkı sağlar. Müşteri ürünü almasa bile gördüğü ilgiden memnundur. Bu sayede söz konusu marka, firma, şirket, ürün veya web sitesi müşterinin daima aklında kalabilir. İşletmenizin pazarlama stratejilerini geliştirmenin ve daha fazla müşteriye ulaşmanın bir yolunu arıyorsanız unutmayın; Dijital otomasyon sayeside birçok pazarlama problemini kolayca çözebilir ve hızlıca daha verimli sonuçlar elde etmeye başlayabilirsiniz.

Sohbet robotları

Chatbot olarak da adlandırılan sohbet robotları, müşterilerinizle kurulan iletişimi kolaylaştırmak amacı ile programlanılan AI destekli yazılımlardır. Sohbet robotlarınızı en sıklıkla sorulan sorulara (“Ofisiniz nerede?” veya “Hizmetlerinizin fiyatı nedir?” gibi) verilen yanıtlarla programlayabilirsiniz. Bu sayede ekibiniz, müşterilerinizden gelen aynı soruları defalarca yanıtlamak yerine daha verimli işlere odaklanabilir. Sizler zaman ve enerjiden tasarruf ederken, sohbet robotlarınız devreye girer ve sıklıkla sorulan soruların cevaplarını sizin adınıza müşterilerinize bildirir.

Çok kanallı pazarlama

Birden fazla kanal üzerinden oluşturulan pazarlama ve iletişim stratejileri genel olarak çok kanallı pazarlama olarak tanımlanmaktadır. Bir marka vizyonu doğrultusunda, kişiselleştirilmiş mesajlar ve bilgilendirme içerikleri, müşterilerin ilgi alanlarına dayalı olarak geliştirildiğinde çok daha tutarlı bir deneyim sağlar.

Çok kanallı pazarlama esnasında, çevrenizdeki insanların tüketim alışkanlıklarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Bir diğer adıyla, omnichannel olarak adlandırılan çok kanallı pazarlamanın ilk adımı, tüketicilerinizin nerede olduğunu belirlemek ile başlar. Pazarlama kanallarınızı seçtikten sonra, kendi müşteri kitlenize en doğru şekilde ulaşmanızı sağlayacak malzemeleri üretmenin zamanı gelmiştir… Pazarlama içerikleri ise, seçilen kanallara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Farklı pazarlama kanalları web siteleri, dijital platformlar, sosyal medya veya televizyon kanallarından oluşabilmektedir.

Pazarlamacıların tüketicilerle paylaştığı içerikler, doğrudan pazarlama mesajlarından ziyade tüketicilerin ilgisini çekebilecek konularda olmalıdır. Bu yaklaşım, her kanal için farklı ama ortak bir dil konuşacak şekilde oluşturulmalıdır.

Tüketiciler de aynı anda birden fazla platformu kullanmaktadır. Bunlar sosyal ağlar, e-posta ve farklı web sitelerinden oluşabilir. Ayrıca müşteri kitlesi tarafından kullanılan farklı cihazları bilmek de önemlidir. Mobil cihazlar, masaüstü bilgisayarları veya tabletler üzerinde iyi görünen pazarlama içerikleri hazırlanmalıdır. Ayrıca bir web siteniz var ise, bunun mutlaka tüm cihaz türleri ile uyumlu, responsive özelliklere sahip olması gereklidir.

Gizlilik ve şeffaflık

İşletmelerin tüketici gizliliğini koruması gerektiğinin artık herkes bilincinde. Ancak tüketici gizliliğinin tam olarak neyi kapsadığını iyi tanımlamak gerekiyor. Gizlilik maddesi, tüketicilerin kişisel bilgilerinin üçüncü taraf kuruluşlar ile ne oranda paylaşılacağı ve paylaşılan bilgilerin nasıl kullanılacağı konularını detaylı şekilde kapsamalıdır.

Şeffaflık ise işletmelerin şirketleri hakkındaki bilgileri, bir diğer deyişler geleneksel olarak gizli tutulan bilgileri, kamuya açık olarak paylaşmaları olarak tanımlanmaktadır. Şeffaf bir şekilde çalışan, firma bilgilerini açıkça paylaşmaktan çekinmeyen işverenler hem kendi ekiplerine hem de müşteri kitlesine güven verirler.

Bu senenin trendleri arasında yine işletmelerin gizlilik ve şeffaflık konularına verdikleri önem büyük rol oynuyor. Pazarlama stratejilerinde bu iki hususa yer veren kurumsal firmaların bu sayede rakiplerinin önüne geçtiği iyi biliniyor.

Kişiselleştirme

Kişiselleştirilmiş pazarlama, şirketlerin veri toplama ve otomasyon teknolojilerini kullanarak müşteri kitlelerine en uygun içerikleri sağlayabildikleri, son derece verimli bir stratejinin uygulanmasıdır. Kişiselleştirmenin amacı, müşterilerle daha derin bir iletişim kurabilmek ve uzun süreli bir bağ kurmaktır. Ayrıca müşterilerin %80’i kişiselleştirilmiş deneyimler sunan bir şirketle iş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylemektedir.

Kişiselleştirilmiş pazarlamanın faydaları şunları içerir:

  • Kişiselleştirme pazarlamasının ortak amacı, satışların adedini ve satış başına harcanan para miktarlarını artırmaktır.
  • Kişiselleştirilmiş pazarlama, müşteri katılımını artırır. Müşterilerin gerçekten ilgilendikleri ürünleri göstermek, anlamlı mesajlar iletmek ve gereksiz bilgileri ortadan kaldırmak önem taşır.
  • Kişiselleştirilmiş pazarlama sayesinde markanın aksiyon alma olasılığı ciddi oranda artmaktadır.
  • Başarılı kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri uygulamak için zaman ve kaynak ayıran firmalar, hem marka sadakati hem de müşteri memnuniyetinde rekabet avantajından yararlanır.
  • Tüketiciler kendileriyle e-posta, sosyal medya, mobil uygulama gibi kanallar aracılığıyla etkileşim kurulduğunda, kişiselleştirilmiş cazip fırsatlardan faydalanma ve markalarla karşı etkileşimde bulunma eğilimindedir.

Kısa videolar

Günümüzde insanlar uzun videoları izlemek istemiyor. Tıpkı uzun blog içeriklerinin okunmadığı gibi, uzun video içeriklerinin de izlenmediği istatistiklerle tespit edilmiş bir gerçek. Bu sebeple pazarlama söz konusu olduğunda mutlaka kısa videolar kullanmalısınız. Uzun videolar tüketici kitlesi açısından zaman kaybı gibi görünmekte, oysa kısa ve etkili videolar sunmak günümüzün dijital pazarlama trendleri arasında en üstlerde yer alıyor.

Hikaye anlatımı

İster çok dikkat çeken bir görsel, ister çarpıcı bir slogan olsun, geleneksel dijital pazarlama anlayışı ile tasarlanan bütün reklamların bir gün unutulması muhtemeldir. Ayrıca giderek artan rekabet ortamında dikkat çekmek için yaptığınız, okumayı zorlaştıran küçük hileler size uzun vadede hiçbir şey kazandırmaz. Günümüzde reklam sayısının artışı ile insanların bilinçaltı ters tepki olarak reklam veya benzeri içeriklerden kaçınma refleksini ortaya koymuştur. Belki de bu yüzden, hikaye anlatımı olarak adlandırılan farklı bir teknik ön plana çıkmıştır.

Günümüzde pazarlama dünyasında ve özellikle de dijital pazarlamada en etkili trendlerden biri hikaye anlatımıdır. İlk kez anlatılan her hikaye, insan doğasında merak uyandırma potansiyeline sahiptir. Özellikle gerçek ve etkileyici hikayelerden bahsetmek bir markayı insanların gözünde daha büyülü bir hale getirecektir. Bu nedenle birçok işletme artık arama motorunda ilk sıralarda yer almak, çeşitli kanallarda reklam vermek veya sürekli birbirinin benzeri paylaşımlar yapmaktansa, etki bırakan hikayeler anlatmayı tercih ediyor.

Bu hikayeyi anlatırken şirketinin hedeflerinden, çalışanların bağlılığından, müşterilerin güveninden veya yeni bir üründen bahsediyor olsa bile, hikaye konseptinin cazibesi diğer reklam tekniklerinin tümünü geride bırakıyor.

İletişim

Pazarlama iletişim stratejisi, bir markanın hedefleri veya sorunları doğrultusunda geliştirdiği pazarlama stratejilerinin iletişimine yönelik geliştirilen planlama sürecine verilen genel isimdir. Bu sebeple, söz konusu markanın ulaşmak istediği hedefe yönelik her türlü iletişim çabasını pazarlama iletişimi çatısı altında değerlendirmek mümkündür.

Reklam, pazarlama, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler departmanlarında çalışan kişileri pazarlama iletişimcisi veya pazarlama iletişimi uzmanı olarak tanımlamak gerekir. Pazarlama iletişimi uzmanları tarafından geliştirilen pazarlama iletişimi stratejileri genel olarak beş adımdan oluşur.

  • Pazarlama analizi yaparken, iletişim kaynaklarını belirlemek,
  • Pazarlama iletişimi hedeflerini ortaya çıkarmak ve pazarlama kanallarını belirlemek,
  • Alternatif pazarlama iletişimi stratejilerinin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi,
  • Belirli pazarlama iletişimi görevlerini birbirinden ayırmak ve görev dağılımı yapmak,
  • Pazarlama iletişimi sonuçlarını değerlendirirken alınan verime göre baştan şekillendirmek.

Sonuç

Dijital pazarlama her ölçekten bütün işletmeler ve tüm dijital platform çalışanları için büyük önem taşıyan bir konudur. Firma ve girişimlerin hedef kitlelerine kısa sürede ulaşmalarını sağlarken, satışları da maksimize etmek için kullanılır. İnternet ortamında var olabilmek, sürekli olarak akılda kalmak için düzenli olarak içerik üretmek günümüzde yeterli değildir. Üretilen içerikleri hedef kitlenizle doğru şekilde buluşturmayı da başarmak gerekmektedir. Dijital pazarlama araçlarını doğru kullananlar, hızlıca popülerleşme ve büyüme süreçlerine girebilmektedirler. Sizlere tavsiyemiz, başta Dijital Panelim olmak üzere verim arttıran pazarlama araçlarından ve farklı tekniklerden biran evvel faydalanmaya başlamanızdır. Düzenli olarak pazarlama trendlerini uygulamak her iş modeline sadece katkı sağlar.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.