2024 Sosyal Medya Pazar Araştırması

Okuma Süresi: 3 dak

Günümüzde yaklaşık olarak 5 milyara yakın sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bir diğer deyişle, Dünya nüfusunun %50’sinin en az bir adet sosyal medya hesabı var. Bu rakamların 2025 senesinde 6 milyarın üzerine çıkacağı öngörülüyor. Bu yüzden şirketlerin %90’ından fazlasının pazarlama için kullandığı sosyal medya, altın değerinde pazarlama imkanları sunuyor.

Başarılı bir sosyal medya pazar araştırması, potansiyel müşterileriniz ve rakipleriniz hakkında çok detaylı bilgiler edinmenizi sağlayabilir. Bu sayede müşterileriniz ile daha uyumlu ilişkiler kurabilir, daha geniş kitlelere erişebilir, daha hedef odaklı hizmetler verebilir ve rakiplerinizin önüne geçecek karşı stratejiler geliştirebilirsiniz. Tüm bu araştırmalar müşterilerin ürünlerinize, hizmetlerinize veya rakiplerinizin ürünlerine sosyal medya platformlarında nasıl tepki verdiğini yakından izleyerek yapılabilmektedir.

Bu nedenle, sosyal medya pazar araştırmasını mutlaka iş modeli stratejisine dahil etmek gerekir. Faydalı içgörüler elde etmek için sosyal medya araştırma trendlerini de kullanmak önemlidir.  Bu şekilde hedef kitlenizin ve rakiplerinizin nabzını daha iyi tutarsınız.

Pazar araştırması şirketleri

İnsanlar hata yapabilir. Ancak işin içine yapay zeka girdiğinde sosyal medya pazar araştırmasındaki olası hata payları çok ciddi oranda düşüyor. Örneğin, farklı otomasyon işlevlerini aynı anda yerine getirebilen yapay zeka destekli sohbet robotları gibi teknolojileri kullanmak, medya pazar araştırması yaparken çok işe yarıyor.

Yapay zeka (AI) araçları, kaliteli verilerin çok kısa bir sürede toplanmasına yardımcı olur. Bu teknolojiler güvenilir içgörüler elde etmeye yararken, aynı zamanda değişkenlik ve pazar trendlerine hızla uyum sağlayabilmektedir.

Kapsamlı ve işlevsel içgörüler elde etmek için çok genel veya çok özel geri bildirimleri dikkate almamak gerekir. Örneğin piyasadaki mevcut AI sohbet robotlarını kullanacak olursak, müşterilerin ihtiyaçları ve tercihleri ​​hakkında özel bilgiler edinebiliriz. Ancak bu bilgiler yanılgılara da yol açabilir. Bu sebeple pazar ile ilgili bilgi toplamak için halen en az riskli yöntemin pazar araştırma şirketlerinden yardım almak olduğu düşünülür.

Pazar araştırmanızı saygın bir araştırma şirketiyle yürüterek kaliteli içgörü verileri elde edebilirsiniz. Saygın araştırma şirketleri aynı zamanda, anket düzenlerken GDPR gibi düzenlemelerin ihlal edilmediğinden de emin olurlar.

Ciddiyetle yürütülen bir sosyal medya araştırması size son derece kaliteli içgörüler sağlayacağı için, bireysel ihtiyaçları öğrenmenize ve genel talepleri daha iyi anlamanıza mutlaka yardımcı olacaktır.

Zengin içerikli sosyal sayfalar

Bir diğer faydalı strateji, hangi tür ve özelliklerdeki kampanyaların daha fazla etkileşim aldığını ölçümleyen, karşılaştırmalı içerik kampanyaları yürütmektir. Unutmayın ki, her sosyal medya platformunun işlevi farklıdır ve her birisi ayrı bir konuda işinize yarayacaktır.

  • Instagram genellikle görsel ve video türünde medya kullanımına odaklanır.
  • Twitter kısa ve ilgi çekici metin formatına odaklanmıştır.
  • Facebook, kısa videolar içeren ilişkilendirilebilir gönderiler paylaşmak için en ideal çözümdür.
  • LinkedIn iş dünyası ile ilgili çok profesyonel ve bilgilendirici içerikler sunar.
  • TikTok ve YouTube, sırasıyla kısa ve uzun videoların sunulduğu platformlardır.

Video içeriğinin son yıllarda popülaritesinin arttığı bir sır değil. Sosyal platformlarda çeşitli içerikler kullanmak, hangi içeriğin hedef kitlenizden daha çok etkileşim aldığını belirlemenize yardımcı olur. Ancak, bir B2B şirketiyseniz LinkedIn mutlaka sosyal medya pazarlama araştırmanızın bir parçası olmalıdır. LinkedIn, tüm diğer sosyal platformlardan çok daha kaliteli B2B verileri içerir.

Her sosyal platform, hedef kitlesine farklı şekilde hitap eder. İşin püf noktası, belirli bir platformda hangi içeriğin kitlenize denk geldiğini bulmakta saklıdır. Kendi kitleniz için en doğru ve etkili içerikleri bulduğunuzda, hedeflerinizi gerçekleştirmek için sağlam adımlar atmaya başladınız demektir.

Marka etiketleri

Sosyal medya kullanıcıları arama yaparken her zaman ilk önce sosyal etiketler üzerinden bir tarama gerçekleştirirler. Aynı şey paylaşım yaparken de geçerlidir. Firmanızın hizmetlerinden bahsederken, genellikle firmanız etiketlenecektir. Bu nedenle, markanızdan bahsedenleri bulmak ve müşterilerin ürünlerinizi nasıl kullandığını keşfetmek için etiketlerden faydalanabilirsiniz.

Marka etiketleri size markanızla ilgili diğer görüşleri de gösterebilir. Bu doğrultuda Twitter veya Facebook gibi sosyal medya platformlarında arama düğmesine gidebilir ve markanızı arayabilirsiniz. Markanız veya ürünlerinizle ilgili dönüşümleri anlamak için düzenli olarak arama sonuçlarını incelemek çok iyi netice veren bir yöntemdir.

Olumsuz veya yapıcı eleştiriler

Marka etiketlerini ve bahsetmelerini izlemek, insanların ürünlerinizi nasıl kullandığını veya hizmetleriniz hakkında ne düşündüklerini anlamanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde müşterilerinizin markanızla ilgili neyi beğendiğini veya beğenmediğini tüm şeffaflığı ile öğrenmiş olursunuz. Bu sebeple olumsuz geri bildirimler almaya da hazırlıklı olmalısınız. Aslında şikayetleri ve yapıcı eleştiriler olarak algılamak gerekir. Bu geribildirimler üzerinde araştırma yapmak, müşteri duygularına dayalı olarak neyin iyileştirilmesi gerektiğine dair içgörüleri ortaya çıkaracaktır.

Marka ve rakip incelemeleri

Sosyal medya pazar araştırması için müşteri geri bildirimini ölçmenin bir diğer yolu da çevrimiçi inceleme sitelerinden faydalanmaktır. En iyi inceleme sitelerinden bazıları şunlardır:

  • Google müşteri yorumları
  • Amazon yorumlar
  • Facebook geribildirim
  • Trustpilot platformu
  • Tripadvisor vb.

Şayet müşteri geri bildirim sitesi sektörünüzle alakalıysa, o platformda mutlaka yer almanız gerekir. İyi eleştiriler kadar, kötü yorumları da kontrol edin ve değerlendirmeleri düzenli olarak ölçümleyin.

Elbette ki herkesi mutlu etmek mümkün değildir. Ancak hizmetlerinizden memnun olmayanları anlamaya ve onlara uyum sağlamaya çalışabilirsiniz. Çevrimiçi incelemeler yapmanın size kazandırdığı şey budur. İnsanların markanız hakkında neyi sevip neyi sevmediğini bilmenize yardımcı olur. Bu verilerden, memnun olmayan kısmın deneyimini iyileştirmenin yollarını bulursanız, işinizi büyütmeye başlamışsınız demektir.

Sosyal medya anketleri

Markanızla ilgili herhangi bir sorunu ayrıntılı bir şekilde anlamak veya araştırmak için anketler düzenlemek çok iyi netice veren bir yöntemdir. Çoğu sosyal medya platformu, size zaten anket düzenlerken faydalanabileceğiniz farklı araçlar sunar.

Örneğin, anket yapmak için Instagram’ın Hikayeler özelliklerindeki “Anket” etiketini kullanabilirsiniz. Diğerlerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve LinkedIn de anket özellikleri sunar. Markanız ile etkileşimde olan kişilerin isteklerini daha iyi anlamak için bu özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Sonuç

Sosyal medya işletmelerin pek çok derdine deva olan inanılmaz çözümler sunmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının sosyal medyada olması, sizlere rakiplerinizi ve müşterilerinizi anlamak için muazzam bir altyapı sunmaktadır. Dijital Panelim gibi güçlü AI çözümlerinden faydalanarak sosyal medya etkileşimlerinizi otomatikleştirebilirsiniz. Böylece takipçilerinizle aranızda düzenli bir etkileşim oluşmaya başlayacaktır. Bu etkileşimin analizi ise, size mutlaka iş alanınızla ilgili faydalı ipuçları verecek ve işinizi geliştirip büyütmenize yardımcı olacaktır.

Bu Bilgileri Faydalı Buldunuz mu ?
Hayır

Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız paylaşılmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.